AIM a avut o întâlnire cu antreprenori din domeniul educației. Iată ce decizii s-au luat

Liliana News, News, Noutăți, Noutăți Leave a Comment

În decursul acestei săptămâni, conducerea Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii a desfășurat o ședință consultativă cu reprezentanții instituțiilor de învățământ privat: ne referim la învățământul preșcolar și centre educaționale private. Principala nelămurire a
acestor agenți economici este când și în ce condiții aceștia își pot relua activitatea și ce va întreprinde guvernul în acest sens.

Afacerile private din învățământul preșcolar și centrele educaționale sau de dezvoltare s-au întâlnit cu mari provocări la momentul declanșării stării de urgență. Imposibilitatea de activitate durează deja de aproape două luni, iar aceștia se confruntă cu grave pierderi materiale. Pe lângă dilema achitării salariilor pentru angajați și a chiriei și altor costuri operaționale obligatorii, care este o problemă comună pentru mai multe instituții private și din alte domenii, cei din învățământ nu au certitudinea când și în ce condiții își pot relua activitatea.

„Cea mai mare neclaritate este legată de momentul în care ne putem relua activitatea. Suntem antreprenori onești, care achităm taxe și impozite și din activitatea noastră ne întreținem familiile. La moment nu avem siguranța continuității activității noastre și, mai exact, nu știm dacă cel puțin de la 1 iunie a.c. ne putem relua activitatea”, menționează managerul unuia dintre centrele de dezvoltare timpurie.

În cadrul întrunirii, reprezentanții acestui sector s-au arătat deschiși pentru a întreprinde toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19 în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă, inclusiv de a testa tot personalul angajat.

„Numărul de copii și personal este mult mai mic la noi decât în sistemul public. Sunt gata să luăm toate măsurile de rigoare ca să ne putem relua activitatea: asta impunând și testarea personalului la COVID-19. Pentru noi este important să avem acele seturi de măsuri pe care trebuie să le respectăm ca să putem activa și vom depune tot efortul să le întrunim. Reînceperea activității în instituțiile noastre este strâns legată și de activitatea altor domenii, deoarece anume serviciile noastre le permit părinților să poată activa, aducându-și copiii la noi, ca să-și poată relua activitățile zilnice în mod normal”, mai menționează în cadrul întâlnirii reprezentanții acestui domeniu.

Din numele tuturor membrilor din această sferă de activitatea, AIM va depune în zilele ce urmează o solicitare la Guvern pentru a clarifica următoarele aspecte:

1. Poziția oficială a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privirea la redeschiderea instituțiilor de învățământ preșcolar privat și a centrelor de dezvoltare timpurie;

2. Criteriile și măsurile concrete cerute de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ca aceste instituții private să-și poată relua activitatea de la 1 iunie sau cel puțin la 1 septembrie 2020. Ce condiții ar trebuie să întrunească aceste unități de învățământ pentru redeschidere și care vor fi sancțiunile în cazul nerespectării anumitor prevederi legale ce țin de activitatea acestor instituții în perioada de pandemie.

3. Cum vor fi susținuți antreprenorii din acest domeniu pentru perioada de inactivitate. O scrisoare oficială către autorități pentru a putea avea claritate pe toate aceste aspecte va fi depusă de AIM, din numele tuturor membrilor săi din domeniul învățământului preșcolar privat la Guvern, la MECC și la MSMPS. Vom reveni cu mai multe detalii pe parcurs.

Disclamer: Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare în cadrul proiectului ‘OPTIM – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova’ , realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *