AIM a participat la ședința cu președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe

Liliana News Leave a Comment

Pe 13 august, AIM a participat la ședința cu președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dl Igor Munteanu.

Ședința a fost convocată pe subiectul politicilor fiscale propuse spre modificare de către Ministerul Finanțelor și a urgențelor ridicate de oamenii de afaceri și au participat  membrii mai multor asociații și reprezentanți ai business-ului.

Subiectele principale ale discuției au fost:

1. Tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, care prevede impozitarea tichetelor de masă în regim general (proiectul propune impunerea tichetelor de masă cu contribuții de asigurări sociale achitate de angajator (18%) și angajat (6%);

2. Eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HORECA (anularea cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HORECA);

3. Majorarea taxei pentru poluarea mediului (proiectul propune majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20%, care va descuraja investirea în mărfurile ce poluează mediul. 

Dl Munteanu s-a arătat deschis să discute soluții pentru “remedierea” situației create, dar a susținut că decizia Guvernului nu va fi schimbată.

Reprezentanții mediul de afaceri prezenți la ședință au menționat deschis că există riscul ca impactul real al acestor măsuri fiscale să fie negativ, ducând la retragerea investițiilor, scăderea salariilor, dar și la încurajarea economiei tenebre.

Vicepreședintele AIM, Mihai Bologan, s-a oferit să elaboreze o analiză de impact în cooperare cu alte asociații de business și Ministerul Finanțelor.

Tot în acest context participanții la întâlnire și-au revendicat drepturile și și-au manifestat nemulțumirea față de procesul decizional fără implicarea mediului de afaceri în procesul de consultări publice, dar și au manifestat intenția de a activa onest și a se dezvolta în Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *