Promovarea plăților electronice – subiect de discuție la ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru

Liliana News Leave a Comment

Pe 17 septembrie AIM a participat la  ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru pe tema Promovării plăților electronice.

Scopul ședinței a fost de a identifica care sunt impedimentele care nu permit creșterea plăților electronice, dar și care ar putea fi stimulentele care vor crește încasările prin intermediul plăților electronice și reducerea plăților în numerar în economie per ansamblu.

La ședință au participat reprezentanți ai BNM, Serviciului Fiscal de Stat și reprezentanți ai Parlamentului, mediului de afaceri și experți în domeniu.

Conform  datelor prezentate de BNM în Moldova sunt în circulație 1,9 milioane de carduri bancare. 76% din acestea, reprezintă cardurile salariale și sociale, iar 85% din încasări sunt retrase din bancomate și cheltuite în numerar. 

Dan Perciun, deputat în Parlamentul RM a menționat că există un grup de deputați interesați de a elabora o lege care ar impune obligativitatea plăților cu cardul bancar, mai ales în mediul urban, plafonarea achitărilor în numerar pentru companii, plafonarea procurărilor în numerar pentru persoane fizice și introducerea diferitor stimulente care ar crește plățile electronice. Scopul acestei legi ar fi reducerea fenomenului de economie tenebră și transparența business-ului.

Participanții la dezbateri au vorbit despre potențiale soluții care ar favoriza creșterea plăților electronice: introducerea stimulentelor fiscale care ar majora ponderea plăților electronice, reglementarea ambelor comisioane și stimularea dezvoltării metodelor inovative de plăți 

Participanții la dezbateri – reprezentanți ai comunității de afaceri, reprezentanți ai statului, experți internaționali, ai Băncii Naționale, urmează să vină cu propuneri concrete în domeniu, care pot fi realizate în cel mai scurt timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *