Rezultatele studiului “Costul Reglementării de Stat a Activității Întreprinderilor” elaborat de Banca Mondială și constrângerile Întreprinderilor Mici

Liliana News Leave a Comment


Pe 24 mai Directorul Executiv AIM a participat la lansarea raportului “Costul Reglementării de Stat a Activității Întreprinderilor” elaborat de Banca Mondială.

Deși reforma inspecțiilor și a actelor permisive au contribuit la realizarea îmbunătățirilor și rezultatelor, totuși rezultatele studiului a invocat alte domenii de îngrijorare.

Aproximativ 96% din întreprinderile respondente au constituit IMM-le, astfel rezultatele studiului reflectă în mare parte realitatea acestui sector.

  • Raportul a demonstrat că firmele din Moldova petrec mai mult timp pe relațiile cu autoritățile, mai exact 35 de zile pe an o companie se ocupă de controalele de stat. Astfel antreprenorii achită aproape o lună din an salariul și taxele personalului, doar ca aceștia să raporteze autorităților de control.
  • Alt element îngrijorător este faptul că a crescut procentul companiilor care dau mită.
  • Importatori sunt nevoiți să obțină certificate de conformitate cu standardele Republicii Moldova pentru bunurile importate, asta în timp ce aceștia dețin deja certificate de conformitate conform cerințelor din țara de origine.
  • S-a constatat lipsa evoluției companiilor mici. Acestea rămân în faza de micro și nu cresc la nivelul de companii mici sau medii. Acest fapt se datorează lipsei de capacitați interne, cunoștințe manageriale și inovații.

Astea sunt doar o parte din rezultatele studiului, aflați mai multe detalii din studiul complet aici: https://uipac.md/rom/cost-of-doing-business

Liliana Busuioc, director executiv AIM a menționat faptul că studiul a demonstrat încă o dată vulnerabilitatea companiilor mici și nevoia acestora de a fi susținute, precum și importanța colaborării între antreprenori, reglementatori, asociații de business și partenerii de dezvoltare pentru dezvoltarea IMM-lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *