AIM A EXPEDIAT O SCRISOARE DE POZIȚIE, REFERITOR LA MODIFICAREA LEGII PRIVIND PLATA PENTRU POLUAREA MEDIULUI - AIMM

AIM A EXPEDIAT O SCRISOARE DE POZIȚIE, REFERITOR LA MODIFICAREA LEGII PRIVIND PLATA PENTRU POLUAREA MEDIULUI

Echipa AIM a expediat o scrisoare de poziție, Ministrei Mediului a Republicii Moldova – Iordanca-Rodica Iordanov, cu referire la Proiectul de modificare a Legii nr.1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, în prezent supus discuțiilor.

Alianța Interprinderilor Mici și Mijlocii își exprimă îngrijorarea cu privire la unele modificări propuse la legea menționată, modificări care, în opinia noastră, nu satisfac un nivel minim de justificare în contextul unui impact considerabil asupra unui număr mare de întreprinderi care importă mărfuri în ambalaj de plastic. Astfel de întreprinderi se regăsesc în AIM în calitate de membri .

Prin urmare, solicităm respectuos modificarea taxei de poluare pentru ambalaje prevăzute la art.11 alin.(4) pct.2) din Legea nr.1540/1998 doar în baza unor studii temeinice în măsură să asigure o justificare și motivare a actului normativ care să corespundă rigorilor Codului Administrativ, să respecte cerințele europene de previzibilitate a Legii și să corespundă politicii Statului de creare a unui mediu favorabil pentru afaceri.

Totodată, echipa noastră s-a expus și asupra necesității instituirii unui mecanism de compensare pentru companiile care achită taxa de poluare pentru ambalaje pe care au obligația ulterioare de reciclare. Dar și despre modificarea taxelor de poluare pentru mărfuri în coraport cu nivelul poluant al mărfurilor

Această activitate este susținută de CIPE.