JURISTUL DE GARDĂ: modificările legislative din perioada 17-21 aprilie 2023 | AIMM

JURISTUL DE GARDĂ: modificările legislative din perioada 17-21 aprilie 2023

Dragi antreprenori, iată care sunt modificările legislative din perioada 10-14 aprilie 2023:

Guvernul a aprobat Raportul privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător pentru anul 2022

Cancelaria de Stat a asigurat supravegherea aplicării Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în 2022, urmărind obiectivele de eficientizare și îmbunătățire a practicilor de activitate ale organelor de control. Urmărirea indicatorilor strategici a dus la diminuarea activităților fără impact și la sporirea conformării mediului de afaceri la cerințele legale.

Obiectivul principal al mecanismului de evaluare a activității organelor de control este de a eficientiza activitatea acestora și de a ameliora practicile de activitate, astfel încât să aibă loc diminuarea presiunii asupra mediului de afaceri și dezvoltarea raporturilor dintre organele de control și reprezentanții mediului de afaceri în baza principiilor de parteneriat.

Republica Moldova va intensifica relațiile de cooperare cu autoritățile fiscale din UE prin Programul „Fiscalis”

Republica Moldova va intensifica relațiile de cooperare cu autoritățile fiscale din statele membre ale Uniunii Europene prin participarea în calitate de țară asociată la activitățile Programului „Fiscalis”.

Programul „Fiscalis” are drept obiectiv general sprijinirea autorităților fiscale în vederea îmbunătățirii funcționării pieței interne, stimulării competitivității și a concurenței loiale, protejării intereselor financiare și economice, inclusiv protejarea acestor interese de fraudă fiscală, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și îmbunătățirea colectării impozitelor.

Republica Moldova va urma să pună în aplicare legislația Uniunii Europene în materie de impozitare, să încurajeze cooperarea între autoritățile fiscale prin schimbul de informații fiscale și să sprijine consolidarea capacității administrative, inclusiv în ceea ce privește competența umană și dezvoltarea și operarea sistemelor electronice europene.

Gospodăriile țărănești urmează să fie lichidate mai ușor

Proiectul de lege prevede modificarea modificarea art. 129 din Codul fiscal privind necalificarea drept restanță a sumei obligațiilor fiscale de până la 100 de lei pentru a permite radierii gospodăriilor țărănești inactive. 

Această modificare simplifică procesul de radiere din Registrul gospodăriilor țărănești și din Registrul fiscal de stat, având în vedere că aceste gospodării nu au desfășurat activitate de întreprinzător.

Consultări publice despre modernizarea reglementărilor privind societățile comerciale

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat că va iniția elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative referitoare la regulile care guvernează societățile comerciale din Republica Moldova. 

Scopul proiectului de lege este de a moderniza și simplifica regulile existente în prezent pentru a încuraja investițiile și a spori cifra de afaceri, numărul de întreprinderi active și a deschide noi locuri de muncă. Modificările propuse includ introducerea de instrumente noi de reglementare, liberalizarea normelor existente și extinderea drepturilor asociaților.

Propunerile și recomandările părților interesate sunt așteptate până pe 05 mai 2023.

Consultări publice despre modificarea Metodologiei de evaluare a calității laptelui și produselor lactate

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță inițierea procesului de elaborare a proiectului de modificare a Metodologiei de analiză și evaluare calitativă a laptelui și a produselor lactate. 

Scopul proiectului este ajustarea metodelor de referință pentru efectuarea analizelor chimice, fizice și microbiologice și pentru evaluarea senzorială a laptelui și a produselor lactate, pentru a se conforma reglementărilor acquis-ului comunitar relevant. 

Propunerile și recomandările părților interesate sunt așteptate până pe 28 aprilie 2023.

Ministerul Agriculturii anunță modificarea reglementărilor privind alcoolul și vinul

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că va iniția elaborarea unui proiect de modificare a unor acte normative referitoare la producția și circulația alcoolului etilic și a produselor alcoolice. 

Aceste modificări vizează excluderea obligativității evaluării conformității prin procedura de certificare și acordarea agenților economici a opțiunii de a alege între procedura de certificare și cea de declarare a conformității pe propria răspundere. 

Părțile interesate pot trimite recomandări Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în adresa Serviciului politici în sectorul vitivinicol și al băuturilor alcoolice până pe 28.04.2023.

Juristul de gardă este un produs marca AIM care reprezintă actualizări legislative relevante pentru IMM-uri. 

Săptămânal echipa AIM monitorizează autoritățile responsabile de reglementarea activității de antreprenoriat. Aici veți găsi: consultări publice, legi în curs de adoptare, legi adoptate și alte informații.

Această activitate este realizată cu susținerea Center for International Private Enterprise