Raport analitic: Percepția IMM-urilor privind impactul pandemiei asupra afacerilor proprii | AIMM

Raport analitic: Percepția IMM-urilor privind impactul pandemiei asupra afacerilor proprii

În luna august curent, AIM a chestionat 304 de antreprenori din 18 industrii din toată țara, iar informațiile colectate au fost transpuse într-un raport analitic „Percepția IMM-urilor privind impactul pandemiei asupra afacerilor proprii”, elaborat de Andrei Crigan, co-fondator la Gateway&Partners Moldova. 

În raport, este prezentată evoluția numărului de angajați și câți din aceștia au fost reduși pe timp de pandemie – companiile au concediat 39% din personal. Cel mai mare sector care a avut pierderi este HORECA. Împreună cu sectorul de producere, industrie ușoară și retail cumulează 60% din personalul pierdut. 51% din companii afirmă că nu vor avea posibilitatea să reangajeze personalul redus pe timp de pandemie.

71% din respondenți înregistrează pierderi a veniturilor operaționale comparativ cu perioada din înaintea crizei și doar 31% au beneficiat de reduceri la plata arendei pe timp de pandemie. Totodată 69% din companii prognozează pierderi a veniturilor anuale 2020, comparativ cu 2019.

Sectorul turismului, transportului, imobiliare, IT și educație printre cele mai optimiste sectoare, chiar dacă veniturile lor vor fi în scădere de până la 70%, comparativ cu perioada pre-pandemică.

Plata salariilor și lipsa clienților sunt printre cele mai acute preocupări ale companiilor, iar riscul infectării și rambursarea datoriilor reprezintă o preocupare mai puțin preocupantă pentru companii. În același timp, 42% din cele 304 companii sunt îngrijorate de riscul falimentului, 69% întâmpină dificultăți la achitarea facturilor și 63% din companii se declară îngrijorate de datoriile acumulate în perioada pandemiei.

Fiind întrebați despre perspectiva revenirii la normalitate, 55% din companii, au declarat că acest lucru s-ar putea produce la sfârșitul anului 2021. 44% din companii consideră că pot desfășura afacerea în siguranță și 39% – parțial, în contextul situației curente privind mediul de sănătate.

Raportul este realizat cu suportul Centrului Internațional Private Enterprise, Friedrich Naumann Foundation for Freedom și a proiectului Optim. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat viziunea donatorilor.

Proiectul „SMEs resilience in crisis times” vine în ajutor întreprinderilor mici și mijlocii din țară, facilitând comunicarea dintre IMM-uri și autorități, participarea la discuții și oferirea de posibilități în timp real.