3 experți AIM vor oferi consultanță pentru businessul mic și mijlociu, într-un proiect amplu de susținere a micilor afaceri pe timp de criză | AIMM

3 experți AIM vor oferi consultanță pentru businessul mic și mijlociu, într-un proiect amplu de susținere a micilor afaceri pe timp de criză

În condițiile pandemiei mondiale cauzate de virusul COVID-19, întregul sistem economic are de suferit. Începând cu 17 martie 2020, Guvernul Republicii Moldova a declarat, de asemenea, stare de urgență, aliniindu-se practicii mai multor state. Au fost ulterior anunțate și careva facilități oferite business-urilor (amânarea și eșalonarea plății impozitului pe venit), însă din păcate acestea nu sunt în măsură să salveze situația companiilor mici, care deja au intrat în criză. AIM vine cu „o mână de ajutor”, mai exact un grup mic de experți care va oferi companiilor membre, la cerere, suport juridic și consultativ pentru a depăși criza mai lejer.

„Luând în considerare situația actuală, care este una critică și alfabetizarea juridică și fiscală generală a multor IMM-uri și a fluxului de informații limitat sau distorsionat, am decis să acționăm imediat. Se simte puternic nevoia de servicii informaționale îmbunătățite și consultanță de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii pentru a le ajuta să supraviețuiască crizei. AIM vine cu 3 experți care vor confirma că rolul principal al asociației este promovarea drepturilor IMM-urilor în raport cu instituțiile statului. Aceștia vor lucra cu membrii asociației, la cererea fiecăruia sau în webinare, în informarea întreprinderilor cu privire la schimbările legale și fiscale care le-ar putea afecta”, a declarat Liliana Busuioc, Director Executiv AIM.

Iată ce își propune proiectul de consultanță:
1. Îmbunătățirea accesului IMM-urilor la asistență juridică și servicii de consultanță pentru afaceri și consolidarea fluxului de informații către companii, în condițiile stării de urgență și nu numai.
2. Îmbunătățirea comunicării pe verticală între companii și guvern, prin intermediul AIM.
3. Atragerea unui grup mai mare de IMM-uri prin intermediul serviciilor online și furnizarea informațiilor esențiale de care au nevoie.

Experții implicați în proiect:
Alexei Gerțescu – este fondator și director general la „Alexei Gherțescu-Cabinetul Avocatului” și va fi consultantul principal pe aspecte legale și de „traducere” a legilor pe înțelesul afacerilor mici și mijlocii;
Alexei Kishlaru – este consultant de business, fondator „Kishlaru Consulting”, co-fondator platforma de educație online masters.md. El va fi, în această perioadă, specialistul AIM pe dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii în condiții de criză;
Iuri Cicibaba – este fondator și directorul companiei „Tx & A Co” și va fi consultantul AIM pe aspecte de comunicare și interacțiune pe verticală, între instituțiile statului și membrii AIM.

Acțiunile în cadrul proiectului:
AIM va organiza mai multe consultări online și webinare pentru a explica membrilor acțiunile unui IMM în perioada cât este activă starea de urgență și pentru a veni cu explicații la noile acte normative pentru întreprinderi.
Toate acțiunile proiectului vor fi anunțate separat, prin mesaje directe și prin intermediul rețelelor sociale, astfel ca membrii să reușească să se înscrie sau să participe la acestea.

Primul eveniment din seria celor preconizate va avea loc pe 30 martie, ora 19:00, pe pagina de Facebook AIM – https://www.facebook.com/fseamoldova/

Despre AIM
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) este o asociație de afaceri care are ca scop consolidarea vocii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) prin elaborarea de politici și advocacy. AIM consideră importanța contribuției IMM-urilor la PIB (30%), care este în prezent mai mică decât numitorul mediu pentru IMM-urile din UE și, prin urmare, consideră importanța sprijinului acordat sectorului și creșterii participării IMM-urilor la elaborarea de politici pentru a contribui la un mediu mai favorabil pentru afaceri. AIM este singura organizație care se concentrează doar pe IMM-urile din Moldova și are rezultate tangibile în eforturile sale de advocacy într-o perioadă foarte scurtă de timp. În același timp, aceasta este o organizație creată de tineri antreprenori cu o mulțime de afaceri inovatoare și aspirații moderne pentru dezvoltarea economiei moldovenești.

Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.