AIM a transmis factorilor de decizie problemele și solicitările membrilor săi

Liliana News Leave a Comment

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii a avut astăzi, 6 mai, o întrevedere cu președintele Igor Dodon și mai mulți reprezentanți din diverse sectoare ale economiei. Din numele AIM, la întâlnire au fost prezente 4 persoane: doi antreprenori (domeniul Horeca și Turism) și doi reprezentanți ai boardului asociației. Iată propunerile și soluțiile pe care le-am propus președintelui.

Liliana Busuioc, director excutiv AIM a prezentat președintelui problemele sistemice legate de interpretarea cadrului legal în contextul COVID: clarificarea forței majore și detalierea măsurilor sanitare și antiepidemiologice în contextul revenirii la regimul normal de activitate. De asemenea a vorbit despre accesul la finanțare și transparența granturilor și programelor oferite de stat și partenerii de dezvoltare, dar și necesitatea adoptării Declarației Drepturilor IMM-lor lanasată de AIM în 2019 cu scop de a asigura o relație eficientă a antreprenorilor în raport cu autoritățile și evitarea abuzurilor.

Iurie Cicibaba a vorbit în cadrul întrevederii despre măsurile de ordin fiscal care pot fi întreprinse pe diferite domenii în parte: moratoriu pe controale, e-factura și semnătura electronică sau în general digitalizare și folosirea pe larg a serviciilor electronice. Membrii AIM au detaliat situația din domeniul Horeca și din Turism, iar o întrebare separată a fost legată de domeniul învățământului preșcolar privat.

După această întrevedere, vom veni la președinție și cu o Scrisoare de poziție, în scris, la toate propunerile noastre, astfel ca solicitările și problemele businessului mic și mijlociu să fie auzite și luate în considerație de factorii de decizie. Sperăm ca, inclusiv după această discuție, conducerea de vârf să depună eforturi maxime pentru a susține agenții economici și populația în condițiile de criză, propunând soluții concrete.

De menționat că după anularea stării de urgență, pe data de 15 mai, măsurile restrictive nu vor fi anulate definitiv. Acest lucru se face pentru a nu admite o nouă creștere a numărului de persoane infectate cu COVID-19. În aceste condiții, problemele cu care se confruntă businessul mic și mijlociu vor persista, iar criza în mai multe sectoare ale economiei se va aprofunda și mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *