Folosește semnătura electronică pentru siguranță și operativitate

Liliana News Leave a Comment

Lucrul de la distanță are dezavantajele, dar și avantajele lui! Dacă și tu ești un manager care ai adoptat în această perioadă lucrul de la distanță, atunci una dintre cele mai mari comodități pentru tine ar fi să apelezi la semnătura electronică. Având semnătura electronică (prin portalul Msign.md https://msign.gov.md/#/) puteți, de la distanță să semnați contracte, acorduri adiționale, adresări către autorități etc. Iată un mic ghid la temă, făcut de avocata Elena Garaz.

Reguli de care să țineți cont, atunci când lucrați cu semnătura electronică:

1. Documentul trebuie transformat în format PDF (nu neaparăt scanat, se poate face la calculator). Puteți aplica semnătura și ștampila ca imagine, nu neapărat să fie făcută de mână olograf;
2. Încărcați PDF-ul pe https://msign.gov.md/#/sign/upload și faceti click pe Semnătură electronică;
3. Efectuați semnătura electronică cu ajutorul telefonului dvs mobil;
4. Descărcați documentul (va apărea această opțiune după semnare), îl păstrați la voi și îl transmiteți destinatarului.
5. Dacă e contract sau orice act bilateral, rugați partea opusă să încarce fișierul trimis de voi tot pe https://msign.gov.md/#/sign/upload și să semneze cu semnătura lor electronică pe care sigur o au.
6. Faptul semnării documentului se verifică aici https://msign.gov.md/#/verify/upload.

„E foarte simplu și comod. Va dura până va intra acest lucru în obișnuință, iar unii nu-l foloseau până acum din simplu motiv că nu cunoșteau despre o astfel de opțiune. Precizez că documentul semnat cu semnătura electronică are aceeași valoare juridică și probatorie ca și cel olograf (semnat de mână).
Oricum mai rămâne valabilă expedierea documentului semnat și scanat prin email (în raporturi private, autoritățile pot să nu accepte), dar are o valoare probatorie mai slabă, respectiv partea adversă poate contesta în instanță autenticitatea lui.
În orice caz, se exclude semnarea contractelor prin expedierea/primirea doar a ultimei file de pe document!”, a mai precizat avocata Elena Garaz.

Menționăm că semnătura mobilă este un serviciu inovator, care permite accesarea serviciilor electronice cu ajutorul telefonului mobil. Funcționează ca un buletin de identitate în mediul virtual, permite autentificarea în spaţiul virtual pentru confirmarea identităţii cu ajutorul telefonului mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *