Operatorii din Turism au propus un set de măsuri imediate de susținere pentru IMM-urile din sectorul de turism receptor și intern în contextul COVID-19 | AIMM

Operatorii din Turism au propus un set de măsuri imediate de susținere pentru IMM-urile din sectorul de turism receptor și intern în contextul COVID-19

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii(AIM) în conlucrare cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova au prezentat o serie de propuneri care includ susținerea imediată a companiilor mici și mijlocii din sectorul de turism, puternic afectate de pandemia de Covid-19.

Solicitările au fost expediate Președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale, Prim-ministrului RM, Dl Ion CHICU; Vicepreședintelui Comisiei pentru Situații Excepționale, Viceprim-ministru, Ministru al Finanțelor al RM, DL Serghei PUȘCUȚA și Ministrului Economiei și Infrastructurii al RM, DL Sergiu RĂILEAN.

Printre solicitările pe care le-au trecut ca măsuri imediate, operatorii din turism au menționat:

Lărgirea listei de subiecți / agenți economici din domeniul turismului receptor (agențiile de turism care au ca activitate de baza turismul receptor și intern, pensiunile agroturistice și casele rurale) pentru a putea beneficia de subvențiile la impozitele salariilor de 100%;

Oferirea indemnizații/alocație angajaților întreprinderilor mici și mijlocii din industria turismului receptor, prestatori de servicii turistice sub formă de salariu parțial prin utilizarea aceluiași mecanism de oferire a indemnizației de șomaj, doar că păstrând acordurile contractuale dintre angajat și angajator, de 50% din salariu primit în luna februarie, dar cu o valoare nu mai mică de 2775 MDL; .

Simplificarea procedurii de emitere a actelor permisive de către ANSA în scopul autorizării sanitare a unităților de alimentare din cadrul structurilor de primire turistică situate în mediul rural;

Acordarea dreptului caselor rurale și pensiunilor agro-turistice de a utiliza în alimentația turiștilor produsele alimentare produse propriu în gospodărie, inclusiv a băuturilor; dar și Stabilirea cuantumului taxei locale pentru cazare în sumă fixă (max. 15 MDL per turist cazat per noapte ) și administrarea mijloacelor respective încasate în bugetele în scopul dezvoltării turismului.

AIM și ANTRIM menționează că prin aceste măsuri imediate angajații vor avea siguranța că pot continua activitatea în aceeași echipă, angajatorii vor putea să-și concentreze eforturile pe acțiuni concrete de revenire din criză și vor putea imediat să-și reia activitatea și contribuțiile la bugetul de stat. Totodată, angajatorii nu vor pierde timp pentru procesul de căutare a noilor angajați, instruirea acestora, pierderea din calitatea serviciului prestat, etc. Cele două organizații au solicitat, pe lângă analizarea celor propuse, organizarea unei ședințe tehnice pe marginea acestor subiecte, menită să clarifice și mai bine situația acestui domeniu de activitate. De menționat că în industria turismului receptor activează aproximativ 30 de agenții.

Textul integral al solicitării îl puteți vedea mai jos.
Text Solicitare

Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.

Share