AIM A TRIMIS O SCRISOARE CĂTRE DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR | AIMM

AIM A TRIMIS O SCRISOARE CĂTRE DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR

Pe data de 12 octombrie, AIM a trimis o scrisoare către Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor referitor la introducerea modificărilor în normativele tehnice referitoare la producerea cidrului.

În componența AIM se regăsesc câțiva membri, companii producătoare sau în proces de autorizare, a cidrului. Scopul acestor companii este producerea unui cidru inovativ și competitiv pe plan internațional, fapt ce din cauza reglementărilor existente, nu este posibil.

În Republica Moldova, producerea cidrului este reglementată de Standardul GOST R 51272-2008, IDT (în continuare Standardul) care constituie o adoptare a standardului Federației Ruse GOST R 51272-2008.

Standardul definește cidrul ca fiind băutură vitivinicolă produsă din mere, cu adaos permis de pere cu concentrație de alcool nu mai mare de 6%.
Spre deosebire de reglementările tehnice din alte state, Standardul nu prevede utilizarea aromelor în compoziția cidrului (pct.4.2 din Standard).

Această modificare va permite producătorilor de cidru să producă și plaseze pe piață o diversitate de produse de cidru competitivă cu piața internațională care propune consumatorilor cidru aromatizat (cu arome naturale inclusiv) într-o multitudine de variante.

În acest mod, vor fi beneficii nu doar pentru consumatori și producători, ci și pentru stat, care va beneficia din dezvoltarea comercială a întreprinderilor producătoare de cidru, care, de altfel, sunt puține inclusiv din cauza cu care v-am sesizat prin prezenta.

În altă ordine de idei, profităm de ocazie să vă atragem atenția asupra faptului că în eventualitatea în care regulatorul examinează și oportunitatea majorării concentrației de alcool admisibile în cidru, să țină cont de faptul că conform art.123 alin.(6) al Codului Fiscal, produse cu concentrații de alcool mai mare de 7% sunt supuse accizului.

Producătorii de cidru ar dori reglementarea posibilității de producere a cidrului cu concentrație de alcool mai mare de 7%, însă cu condiția neimpunerii accizării pentru acest gen de produse.

Această activitate a fost realizată cu suportul Center for International Private Enterprise