CONCLUZIILE CONFERINȚEI EMPOWER LOCALS: PUNCTE CHEIE ȘI PERSPECTIVE VIITOARE | AIMM

CONCLUZIILE CONFERINȚEI EMPOWER LOCALS: PUNCTE CHEIE ȘI PERSPECTIVE VIITOARE

Pe 18 aprilie 2024, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) a organizat conferința „Empower Locals 2024 – Afacerile Locale Merg în Uniunea Europeană”. Evenimentul a avut ca scop educarea și informarea IMM-urilor despre oportunitățile și tendințele din 2024, încurajând creșterea competitivității afacerilor locale în contextul începerii negocierilor cu Uniunea Europeană și crizei generate de războiul din Ucraina.

Conferința a coincis și cu aniversarea a 8 ani de activitate AIM, marcând contribuția afacerilor mici și mijlocii la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Fondată în martie 2016, AIM reprezintă vocea a peste 100 de IMM-uri din diverse industrii și domenii.

Printre invitații speciali a conferinței s-au numărat Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru și Ministrul al Dezvoltării Economice și Digitalizării, David Caro, Președintele Alianței Europene a Întreprinderilor Mici (ESBA), Guido Beltrani, Directorul Oficiului de Cooperare Elvețian în Moldova, și Onorina Șoric, Manager de Program pentru Moldova, Centrul pentru Inițiative Private Internaționale (CIPE).

Evenimentul a reunit peste 100 de participanți printre care antreprenori locali, fondatori de afaceri mici și mijlocii, membri AIM, organizații de sprijin, parteneri de dezvoltare și instituții guvernamentale.

Analiza impactului integrării europene asupra IMM-urilor din Moldova a evidențiat atât oportunitățile de creștere, cât și provocările asociate accesului pe piața unică europeană. Recomandările președintelui David Caro au subliniat importanța dezvoltării unei hărți de drum pentru IMM-urile moldovenești în procesul de integrare europeană, familiarizarea cu instrumentele de sprijin ale UE pentru achizițiile publice și accesarea fondurilor europene, precum și adaptarea la reglementările și standardele UE pentru o intrare și operare eficiente pe piața europeană.

Prezentarea lui Răzvan Orășanu, președintele Asociației „Tine de Noi” a accentuat despre experiența României în accesarea fondurilor europene a subliniat importanța resurselor umane, a creării de rețele solide și a construirii instituționale în stabilizarea parcursului european al Moldovei.

Speakerii evenimentului au subliniat necesitatea colaborării între organizații de sprijin și IMM-uri pentru a naviga cu succes tranziția către piața unică europeană. Recomandările au evidențiat importanța adaptării la standardele UE și accesarea fondurilor europene pentru sprijinirea creșterii și competitivității întreprinderilor.

Prin împărtășirea experienței cu alte țări UE, construirea de alianțe regionale și supranaționale, angajarea în dialog social și elaborarea unei hărți clare de acțiune, AIM urmărește să susțină și să asiste membri comunității în procesul de integrare europeană și să promoveze valorile UE în sectorul IMM-urilor din Moldova.


Această activitate este realizată cu susținerea financiară a partenerilor și donatorilor: Center for International Private Enterprise și Guvernului Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM Project – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.