AIM A EXPEDIAT PROPUNERI PRIVIND DEFINITIVAREA PROIECTULUI DE REGULAMENT PRIVIND DEFINIREA, DESCRIEREA, PREZENTAREA ȘI ETICHETAREA PRODUSELOR ALCOOLICE FERMENTATE, NEDISTILATE ALTELE DECÂT BEREA ȘI VINUL | AIMM

AIM A EXPEDIAT PROPUNERI PRIVIND DEFINITIVAREA PROIECTULUI DE REGULAMENT PRIVIND DEFINIREA, DESCRIEREA, PREZENTAREA ȘI ETICHETAREA PRODUSELOR ALCOOLICE FERMENTATE, NEDISTILATE ALTELE DECÂT BEREA ȘI VINUL

Pe data de 16 august, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) au expediat propuneri privind definitivarea proiectului de Regulament privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea produselor alcoolice fermentate, nedistilate altele decât berea și vinul. Aceste propuneri au ca scop clarificarea și ajustarea aspectelor esențiale pentru industria vinicolă și pentru micul producător de vin din fructe.

Una dintre propunerile-cheie vizează definirea „vinului din fructe” și „micului producător de vin din fructe” în regulament. Vinul din fructe ar fi definit ca un produs alcoolic obținut prin fermentarea completă sau parțială a mustului de fructe proaspete, cu concentrație alcoolică între 1,2% și 15% volum. De asemenea, se propune ca micul producător de vin din fructe să fie o unitate vinicolă care produce până la 100,000 de litri de vin din fructe anual, deține între 1 și 20 de hectare de plantații de fructe și să fie independentă din punct de vedere juridic.

În scopul susținerii micului producător cu privire la instituirea de cerințe simplificate pentru activitatea producătorilor mici din domeniul alimentar considerăm oportun inserarea noțiunii de mic producător de vin din fructe la pct. 3 al Regulamentului privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea produselor alcoolice fermentate, nedistilate altele decât berea și vinul. Prin urmare, se propune următoarea expresie a noțiunii: mic producător de vin din fructe – unitate vinicolă care produce pînă la 100000 litri de vin din fructe anual, deţine cel puţin 1 ha şi cel mult 20 ha de plantație de fructe şi este independentă, din punct de vederejuridic, de orice altă unitate vinicolă.

Propunerile enunțate în scrisoare de poziție vor sprijini producătorii mici și ar crea un mediu de afaceri mai favorabil în industria vinicolă din Moldova.


Această activitate de advocacy a fost realizată cu suportul Center for International Private Enterprise și OPTIM Project susținut de guvernul Elveției și implementat de Helvetas Swiss Intercooperation .