Ask an Expert: Tendințele E-commerce în Moldova | AIMM

Ask an Expert: Tendințele E-commerce în Moldova

Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabile sunt afacerile neadaptate la mediul online. De aceea, dacă vrei să ții pasul cu noile tendințe, atunci trebuie să-ți treci afacere pe online. 

Doar imaginează-ți: o vitrină fără frontiere, care îți permite să te ancorezi la nivel local în timp ce îți dezvolți afacerea la scară mai mare. Sună frumos, nu? De aceea, înainte de a porni la acest drum, trebuie să ții cont de câteva recomandări, pe care le-am auzit de la mentorii noștri în cadrul evenimentului Ask an Expert: Tendințele E-commerce în Moldova.

Știai că în 2021, tot mai mulți moldoveni au ales să achite cu cardul? Mai mult, această creștere a fost observată anume pe platformele de comerț electronic. Asta înseamnă că cetățenii noștri încep să-și valorifice timpul, de aceea aleg să-și facă cumpărăturile online, iar acesta e un motiv sănătos ca să-ți deschizi un magazin virtual. Mai mult, site-ul tău de comerț electronic este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a genera trafic în magazinele fizice.

Igor Strechi, CTO -Director la Tehnic Purple a menționat care sunt avantajele și dezavantajele comerțului electronic. Pe de-o parte ai șansa să te extinzi oriunde, fără limite geografice, însă pe de altă parte – concurența devine tot mai mare, pentru că oricine își poate lansa un astfel de business. 

Vlad Vedrașco, expert în e-comerț și antreprenor digital,  ne-a explicat care sunt cei 5 pași importanți pe care trebuie să-i faci atunci când îți setezi afacerea pe online, și anume:

  1. Analizează și adaptează produsele pentru  vânzările online
  2. Analizează concurența și fii mereu cu ochii pe vitrinele lor. Doar așa îți poți adapta produsul ca acesta să fie și mai bun decât al adversarului. 
  3. Autenticitatea produsului. Acesta trebuie să-și spună povestea – de unde vine, cine la creat și de ce este atât de special.  Vinde-i cumpărătorului emoții, nu doar obiecte sau haine.
  4. Lucrează la ambalaj. Primirea și despachetarea produsului este un moment important. Dacă acesta este deteriorat, murdar sau neîngrijit – distruge prima impresie despre magazinul tău.
  5. Folosește resursele pe care le ai la îndemână. Moldova este o comunitate, iar ea poate deveni o platformă importantă pentru promovarea și vânzarea produselor tale.

Iulian Alexa, fondatorul CEO AI Marketplace a vorbit despre greutățile pe care le pot întâmpina  antreprenorii când trec pe online. 

  1. În primul rând, trecerea afacerii pe online  nu este nici simplă și nici ieftină. 
  2. E-comerțul nu iubește graba. De aceea, începe cu pași simpli – întărește-ți poziția pe piața locală, apoi cucerește-o pe cea internațională. 
  3. Pentru început, poți folosi platformele de social media ca să-ți vinzi produsele și să-ți studiezi piața. Altă soluție ar fi  marketplace-urile, acolo producătorul se ocupă de produs, iar o echipă întreagă se ocupă de atragerea clienților și livrarea la timp.

Dragi antreprenori, dacă vreți să vă treceți afacerea pe online, atunci vă invităm la Cursul specializat  ECOMERȚ: DE LA ZERO LA PROFIT. Acesta începe pe 15 februarie și este format din 4 module. 

Atenție, locurile sunt limitate, de aceea vă recomandăm să vă înregistrați până pe 1 februarie. Formularul poate fi completat aici, mai multe detalii despre curs găsiți aici

Evenimentul este organizat de către Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și SUEDIA.