Pe 25 iulie 2024, AIM a organizat un eveniment pentru comunitatea de afaceri, Business Breakfast, avându-l ca invitat pe Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Scopul principal al evenimentului a fost de a prezenta și de a detalia programele actuale ale ODA, explicând modul în care acestea pot sprijini dezvoltarea afacerilor. De asemenea, au fost discutate planurile și inițiativele viitoare ale organizației, oferind antreprenorilor prezenți o imagine clară asupra direcțiilor strategice și oportunităților disponibile.
Programele active:
- Programului “Start pentru Tineri”
- Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2
- Programului de Ecologizare a ÎMM
- Programului de Transformare Digitală a întreprinderilor mici și mijlocii
- “Programului de Creștere și Internaționalizare a ÎMM”
- Programului „373”
- oferă garanții de stat în regim continuu pentru creditele accesate de la băncile comerciale.
Peste 30 de antreprenori au avut ocazia să afle informații despre programele active ale ODA și să adreseze întrebări specifice activității lor. Una dintre noutățile prezentate a fost cel mai recent program de sprijin pentru micii producători, aprobat de Guvern, care va beneficia de un buget estimativ de 20 milioane lei.
De asemenea, s-a menționat că una din bazele acestui program a constituit Carta Albă a IMM-urilor elaborat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, fiind o analiză aprofundată a sectorului IMM-urilor din Moldova, care prezentă situația generală a mediului de afaceri în perioada 2023-2024 și dificultățile cu care se confruntă sectorul, nevoile și sursele lor de finanțare, modul de accesare a finanțelor și criteriile aplicabile, formând o bază pentru propuneri și inițiative aferente viitoarelor politici publice în domeniu.
La finalul prezentării, Vadim Codreanu a anunțat că ODA lucrează la eficientizarea procesului de aplicare pentru programe. În acest sens, este în curs de dezvoltare cabinetul personal al aplicantului, care va permite o aplicare mai rapidă și accesul la istoricul beneficiarului cu un singur click. Această inițiativă are ca obiectiv facilitarea și accelerarea accesului antreprenorilor la resursele necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor.
Activitate realizată în cadrul programului „Digitalization Resource hub for SMEs” cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu susținerea financiară a partenerilor și donatorilor: Center for International Private Enterprise