JURISTUL DE GARDĂ: 05-09 IUNIE 2023 | AIMM

JURISTUL DE GARDĂ: 05-09 IUNIE 2023

Guvernul a aprobat Programul de stimulare a investițiilor „373”

Programul de stimulare a investițiilor „373” a fost creat cu scopul de a sprijini dezvoltarea economică prin facilitarea investițiilor în întreprinderile mici și mijlocii.

Prin intermediul Programului de stimulare a investițiilor “373”, se acordă compensații pentru dobânzile la creditele de investiții eligibile cu o maturitate de minim 3 ani. Compensarea este acordată într-o sumă care asigură dobânda calculată conform contractului de credit și plătită de către beneficiar să nu depășească anumite limite, în funcție de tipul de credit acordat. 

Astfel, pentru creditele acordate în valută străină (dolari SUA sau Euro), limita maximă a dobânzii este de 3% pe an, în timp ce pentru creditele acordate în moneda națională, limita maximă este de 7% pe an. Aceste măsuri au ca scop încurajarea investițiilor și susținerea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Programul “373” intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat Conceptul Sistemului informațional BeeProtect 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Conceptul Sistemului informațional BeeProtect și Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a resursei informaționale Sistemul informațional BeeProtect.  

Sistemul informațional BeeProtect va facilita schimbul de informații între apicultori și producătorii agricoli din Republica Moldova, în conformitate cu prevederile legii apiculturii.

Prin intermediul aplicației BeeProtect, apicultorii vor putea înregistra locația stupinelor folosind tehnologia GPS, iar producătorii agricoli vor introduce informații despre terenurile agricole gestionate și despre stropirile preconizate, respectând reglementările legale privind utilizarea produselor de uz fitosanitar.

Sistemul informațional BeeProtect va fi integrat cu serviciile guvernamentale existente pentru a permite expedierea notificărilor, verificarea reprezentării legale și utilizarea semnăturii electronice. Astfel, se va facilita interacțiunea digitală între sectorul public și mediul de afaceri.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat reorganizarea prin transformare a Întreprinderii de Stat „Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor”

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea de Guvern cu privire la reorganizarea prin transformare a Întreprinderii de Stat ,,Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor” în Instituția Publică „Centrul pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor” și operarea modificărilor în unele hotărâri ale Guvernului. 

Scopul este consolidarea capacităților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în asigurarea securității alimentare prin menținerea fondului genetic al animalelor. Centrul va fi subordonat direct Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și va avea atribuții în conservarea resurselor genetice și selecția animalelor. Implementarea proiectului ar spori producția internă de produse alimentare de origine animală și ar asigura securitatea alimentară.

Consultări publice pentru susținerea antreprenorilor dispuși să renunțe la patentă

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării Guvernul inițiază elaborarea proiectului hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente. 

Această tranziție implică cerințe suplimentare, cum ar fi utilizarea aparatului de casă și control, care presupun cheltuieli adiționale. Prin compensarea acestor cheltuieli inițiale, Guvernul încurajează titularii de patente să se conformeze cerințelor fiscale și să îmbunătățească calitatea serviciilor oferite. 

Această măsură de sprijin ar contribui la dezvoltarea sectorului comerțului interior și ar crea un mediu de afaceri mai competitiv. Prin promovarea egalității de oportunități, aceasta ar aduce beneficii economice și ar reduce inegalitățile sociale.

Propunerile și recomandările pot fi expediate până pe data de 23.06.2023.

Consultări publice despre aprobarea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale”

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare prezintă pentru consultări Analiza impactului de Reglementare la proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 16/2009 сu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale”.

Proiectul de act normativ a fost elaborat ca urmare a modificărilor și abrogărilor operate la unele legi referitoare la reglementarea tehnică și siguranța alimentelor. Solicitările mediului de afaceri și ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au determinat revizuirea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale” pentru a fi adusă în concordanță cu prevederile actuale. 

Se propune actualizarea clauzei de armonizare în conformitate cu legislația europeană și completarea reglementării cu codul tarifar pentru maioneză, care lipsește în prezent și creează dificultăți în verificarea conformității produsului. Aceste modificări urmăresc să asigure o reglementare actualizată și să faciliteze verificările inspectorilor în domeniul siguranței alimentelor.

Propunerile și recomandările pot fi expediate până pe data de 14.06.2023.

Această activitate este realizată cu susținerea Center for International Private Enterprise