Proiectul Hotărârii Guvernului se referă la aprobarea Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente. Acest proiect este motivat de schimbările legislative ce impun restricții asupra activității de comerț cu amănuntul la tarabe, tonete și în chioșcuri, care nu mai va fi admisă în baza patentei de întreprinzător începând cu 1 iulie 2023.
Pentru a sprijini titularii de patente în tranziția către regimul de activitate independentă, proiectul propune acordarea unei compensații pentru cheltuielile suportate în legătură cu inițierea activităților independente conform Codului Fiscal al Republicii Moldova. Această măsură are scopul de a reduce barierele financiare și de a încuraja respectarea cerințelor fiscale.
Regulamentul prevede că gestionarea procesului de acordare a compensațiilor se va realiza prin intermediul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Solicitarea compensației se va face prin depunerea unei cereri online, iar Serviciul Fiscal de Stat va oferi suport și consiliere în acest proces.
Mărimea compensației nu va depăși 10,000 de lei (fără TVA) per beneficiar, iar cheltuielile eligibile includ procurarea echipamentului de casă și control, amenajarea locului de desfășurare a activității și alte cheltuieli legate de organizarea și desfășurarea activității.
Plata compensației se va efectua în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii și aprobarea statutului de beneficiar, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).
La finalizarea mecanismului de compensare, ODA va elabora un raport detaliat despre implementarea acestuia și resursele alocate beneficiarilor, care va fi publicat pe pagina sa web oficială.
Data limită de elaborare a proiectului de Hotărâre de Guvern este 23.06.2023
Ministerul Mediului anunță inițierea consultărilor publice asupra proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind depozitarea deșeurilor.
Scopul acestui proiect este de a stabili cerințe privind calitatea, protecția mediului și sănătatea populației în ceea ce privește permisiunea, construcția și operarea depozitelor de deșeuri, precum și de a respecta procedurile de prevenire sau reducere a impactului negativ asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață al depozitului de deșeuri.
Elaborarea acestui regulament este necesară în conformitate cu prevederile Legii privind deșeurile și Legii privind substanțele chimice, precum și pentru a îndeplini angajamentele asumate de Republica Moldova privind transpunerea Directivei privind depozitele de deșeuri.
Data limită de prezentare a propunerilor – 12.07.2023
Guvernul a aprobat modificări în domeniul metrologiei
Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la aprobarea modificărilor ce se operează în unele hotărâri ale Guvernului (în domeniul metrologiei).
Prin acest proiect, se propune modificarea a trei hotărâri de Guvern existente referitoare la regulamentele tehnice privind aparatele de cântărit neautomate, preambalarea anumitor produse în funcție de masă sau volum și punerea la dispoziție pe piață a mijloacelor de măsurare. Scopul modificărilor este să alinieze aceste hotărâri la legislația UE și la Legea privind activitățile de acreditare și de evaluare a conformității.
Proiectul introduce prevederi care să reglementeze mai detaliat principiul liberei circulații a mărfurilor, prezumția de conformitate și supravegherea pieței, inclusiv procedurile aplicabile mijloacelor de măsurare cu risc. De asemenea, se stabilesc proceduri pentru salvgardarea și schimbul de informații între autoritățile de reglementare și cele de supraveghere a pieței naționale sau cu Comisia Europeană.
Modificarea acestor hotărâri are ca scop asigurarea unei interpretări clare și uniforme a terminologiei juridice și aducerea acestora în concordanță cu actele normative superioare. De asemenea, se ajustează terminologia pentru a fi în concordanță cu alte legi existente.
Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Guvernul a modificat Regulamentul de recepție a construcțiilor și instalațiilor aferente
Guvernul Republicii Moldova a modificat Hotărârea Guvernului nr. 285/1996 cu privire la aprobarea Regulamentului de recepție a construcțiilor și instalațiilor aferente
Proiectul propune aprobarea unui Regulament privind recepția lucrărilor la fazele determinante ale construcției. Acest regulament detaliază procedura de control exercitat de către inspectorii Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică asupra obiectelor în construcție și agenților economici cu activitate în construcții, în vederea verificării calității și recepției lucrărilor ajunse la faze determinante.
De asemenea, proiectul propune modificări la anexa nr. 1 a Hotărârii Guvernului nr. 285/1996. Aceste modificări vizează includerea unui reprezentant al Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică în comisiile de recepție a blocurilor locative și hotelurilor. De asemenea, se specifică că o comisie de recepție trebuie să fie formată din cel puțin trei persoane, inclusiv reprezentantul investitorului și specialiști atestați în domeniul construcțiilor.
Proiectul de act normativ urmărește să reglementeze și să eficientizeze procesul de recepție a lucrărilor de construcții ajunse la faze determinante, asigurând calitatea și siguranța acestora conform standardelor UE și directivelor de nouă abordare.
Hotărârea intră în vigoare la expirarea a două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Această activitate este realizată cu susținerea
„Acest proiect a fost realizat cu suportul Center for International Private Enterprise și Optim Project, susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas”