JURISTUL DE GARDĂ: 19 - 23 iunie 2023 | AIMM

JURISTUL DE GARDĂ: 19 – 23 iunie 2023

Este inițiată elaborarea proiectului de act normativ privind „pachetul de dereglementare nr. 2”

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, lansează proiectul de act normativ „pachetul de dereglementare nr. 2”. Scopul acestui proiect este de a reduce povara administrativă în domeniul fiscal și vamal, bazându-se pe propunerile primite de la comunitatea de afaceri.

În urma propunerilor primite, va fi disponibilă prima versiune a proiectului de act normativ pentru consultări publice, pentru a construi un cadru fiscal și vamal modern, simplu și eficient.

Propunerile și recomandările pot fi expediate până pe data de 07.07.2023.

Parlamentul examinează proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă

Parlamentul Republicii Moldova a examinat la 22.06.2023 în a doua lectură Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă.

Legea are scopul de a susține și oferi, în special, o alternativă de finanțare pentru întreprinderile nou-înființate, întreprinderile mici și mijlocii și autoritățile administrației publice locale prin intermediul platformelor de finanțare participativă.

Legea transpune parțial prevederile Regulamentului (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 și a Directivei (UE) 2019/1937, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L347/1 din 20 octombrie 2020.

În continuare urmează votarea legii în plenul Parlamentului. 

Parlamentul examinează modificarea unor acte normative privind consolidarea protecției consumatorilor de servicii financiare

Pentru a consolida protecția consumatorilor de servicii financiare în Republica Moldova, Parlamentul intenționează să modifice Legea nr.192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare – art.4, 6, 8, ș.a.; Legea nr. 105/2003 privind protecția consumatorilor – art.28, 28`1; ș.a

În prezent, cadrul normativ și instituțional în acest domeniu este fragmentat, iar responsabilitățile sunt împărțite între mai multe autorități. Proiectul propune atribuirea de competențe suplimentare Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru reglementarea și supravegherea pieței financiare, în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii financiare.

Proiectul de lege vizează crearea unui cadru instituțional coerent pentru educația financiară și incluziunea financiară, acordând CNPF atribuții relevante în acest sens. Scopul este de a asigura transparența produselor financiare, de a eradica practicile comerciale incorecte și clauzele abuzive și de a facilita rezolvarea eficientă a disputelor dintre consumatori și prestatorii de servicii financiare.

Implementarea acestui proiect de lege va consolida protecția consumatorilor și va contribui la dezvoltarea unei piețe financiare mai stabile și mai incluzive în Republica Moldova.

În continuare urmează votarea legii în plenul Parlamentului. 

Guvernul a aprobat modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală

Urmare a provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, este necesară implementarea unor soluții pentru sistemul fiscal și promovarea integrării europene. Obiectivele politicii fiscale includ simplificarea și clarificarea legislației fiscale, reducerea evaziunii fiscale și armonizarea cu normele UE. 

Prin urmare, Guvernul va implementa măsuri prin modificarea Codului fiscal și se va clarifica legislația bugetară-fiscală existentă.

În termen de 4 luni de la data publicării prezentei legi, Guvernul va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta. 

Guvernul a votat instituirea Sistemului informațional de gestionare a autorizației de agent economic autorizat

Proiectul de act normativ are ca scop implementarea conceptului de Agent Economic Autorizat (AEO) în Republica Moldova. 

Pentru gestionarea autorizațiilor AEO, se propune dezvoltarea unui sistem informațional numit „e-AEO”. Acest sistem va asigura evidența și gestionarea autorizațiilor AEO, optimizarea proceselor asociate și facilitarea comerțului exterior, siguranța și securitatea lanțului de aprovizionare. 

Proiectul de hotărâre prevede aprobarea Conceptului și Regulamentului privind Sistemul informațional de gestionare a autorizației AEO. Proiectul introduce utilizarea electronică a sistemului „e-AEO” pentru eliberarea și monitorizarea autorizațiilor AEO. Sistemul va avea o arhitectură orientată pe servicii și se va interconecta cu alte sisteme informaționale prin intermediul platformei MConnect. Se acordă o atenție deosebită protecției și securității informației conținute în sistem. Intrarea în vigoare a proiectului este considerată urgentă și necesară pentru punerea în funcțiune a sistemului „e-AEO”.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Această activitate este realizată cu susținerea Center for International Private Enterprise