JURISTUL DE GARDĂ: 26-30 IUNIE 2023 | AIMM

JURISTUL DE GARDĂ: 26-30 IUNIE 2023

Guvernul va compensa cheltuielile suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente

La ședința din 28.06.23, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente. 

Regulamentul propune o serie de modificări în ceea ce privește activitatea de comerț cu amănuntul în Republica Moldova. De la data de 1 iulie 2023, comerțul la tarabe, tejghele, tonete, chioșcuri și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu va mai fi admis în baza patentei de întreprinzător, conform modificărilor aduse Legii nr. 93/1998 privind patenta de întreprinzător.

Pentru a sprijini persoanele care dețin patente pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul și care trebuie să facă tranziția către regimul de activitate independentă, se propune compensarea unor cheltuieli suportate în legătură cu inițierea activităților independente. Acest sprijin ar putea reduce barierele financiare și ar încuraja titularii de patente să se conformeze cerințelor fiscale, îmbunătățind calitatea serviciilor și creând un mediu de afaceri mai competitiv.

Regulamentul a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial în ediția din 30.06.2023

Agenția de Investiții va fi reformată

Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea cu privire la organizarea și funcționarea Instituției Publice Agenția de Investiții și la modificarea unor hotărâri ale Guvernului. 

Proiectul de act normativ propune transformarea Agenției de Investiții din Republica Moldova într-o instituție publică, cu autonomie și posibilitatea de autogestiune. Această schimbare are ca scop dezvoltarea capacităților instituționale ale Agenției și crearea unei entități competitive în regiune pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor.

Agenția va avea posibilitatea de a participa la creșterea cantitativă și calitativă a atragerii de investiții în Moldova, fiind susținută de principii de autogestiune. Totodată, se prevede transferul domeniului de activitate referitor la promovarea turismului către o altă instituție subordonată Ministerului Culturii.

Prin această transformare, se urmărește îmbunătățirea eficienței și competitivității Agenției în atragerea investițiilor, promovarea imaginii țării și susținerea exporturilor, contribuind astfel la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

În continuare, Cancelaria de Stat va gestiona implementarea Hotărârii de Guvern. 

Reglementările tehnice pentru echipamente electrice vor fi armonizate în conformitate cu standardele UE

Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea pentru aprobarea modificărilor care se operează în unele hotărâri ale Guvernului (privind reglementările tehnice pentru echipamente electrice). 

Proiectul de act normativ este elaborat pentru a asigura conformitatea Republicii Moldova cu obiectivele și practicile Uniunii Europene în domeniul reglementărilor tehnice, standardelor, metrologiei, acreditării, evaluării conformității și sistemului de supraveghere a pieței. Acesta are ca finalitate ajustarea cadrului legal existent în domeniul echipamentelor electrice și compatibilității electromagnetice în conformitate cu cerințele recente ale directivelor UE.

Principalele modificări propuse prin acest proiect normativ vizează clarificarea mecanismului național privind introducerea și punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor conforme cu cerințele esențiale. Aceasta include stabilirea regulilor pentru marcajul de conformitate SM, declarația de conformitate și cooperarea eficientă între autoritățile de reglementare, autoritățile de supraveghere a pieței și Comisia Europeană.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat Raportul anual consolidat privind controlul financiar public intern pentru anul 2022

Guvernul, printr-o Dispoziție, a aprobat Raportul anual consolidat privind controlul financiar public intern pentru anul 2022.

Raportul anual consolidat evidențiază problemele identificate în domeniul controlului financiar public intern și prezintă acțiunile propuse pentru a aborda aceste probleme. Ministerul Finanțelor va juca un rol important în implementarea acestor acțiuni și va fi responsabil de coordonarea și monitorizarea controlului financiar public intern. Autoritățile publice locale sunt recomandate să examineze și să implementeze recomandările din raport. Raportul anual consolidat va fi publicat pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor. 

Dispoziția intră în vigoare la data aprobării și Guvernul va primi un raport actualizat pentru anul 2023 până la data de 1 iunie 2024.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare solicită consultarea publicului pe următoarele subiecte:

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare dorește să modifice Hotărârea Guvernului nr. 216/2008 pentru a alinia actul normativ la noile modificări și abrogări ale altor acte normative cu care acesta este în legătură. Prin urmare, vă invităm să vă exprimați opiniile și sugestiile cu privire la această modificare importantă pentru industria produselor alimentare.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a demarat procesul de elaborare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 356/2015 pentru a aduce legislația noastră în conformitate cu standardele Uniunii Europene și internaționale în domeniul agriculturii și calității produselor alimentare. Vă invităm să vă exprimați punctele de vedere și recomandările privind această modificare crucială.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat consultările publice pentru Analiza impactului de reglementare realizată asupra proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 434/2010 privind Cerințele „Uleiuri vegetale comestibile”. Ne dorim să obținem recomandările și observațiile dvs. pentru a dezvolta o reglementare adecvată și în concordanță cu nevoile industriei.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) vă invită să luați parte la consultările publice privind conceptul Programului național pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar și a zonelor rurale pentru perioada 2023-2026. Acest program va juca un rol crucial în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030 și va contribui la realizarea obiectivelor Strategiei de Securitate Alimentară 2023-2030.

Această activitate este realizată cu susținerea Center for International Private Enterprise