JURISTUL DE GARDĂ: 29 mai - 02 iunie 2023 | AIMM

JURISTUL DE GARDĂ: 29 mai – 02 iunie 2023

Guvernul a aprobat modificarea art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi

Guvernul Republicii Moldova a aprobat şi va prezinta Parlamentului spre examinare proiectul de lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

Proiectul de lege propune modificări la articolul 10, punctul 6, și adăugarea unor amenzi pentru întreprinderile care au raportat eronat costurile de producție, prețurile de vânzare, volumul lucrărilor în construcții și tarifele la serviciile prestate. Aceste amenzi variază între 10% și 20% din echivalentul veniturilor obținute în urma acestor practici necorespunzătoare.

De asemenea, în punctul 8 se propune stabilirea unei limite a amenzii între 10% și 20% din suma care depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită. Pentru persoanele cu funcții de răspundere, se propune o amendă între 40% și 60% din suma care depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită. Întreprinderilor care desfășoară activitatea de întreprinzător pentru produsele social importante, care depășesc limita stabilită de Regulamentul de formare a prețurilor de comercializare a acestor produse, li se va aplica, de asemenea, o amendă. Motivul adăugării acestor amenzi este că sancțiunea actuală este considerată exagerată în raport cu pericolul social și cuantumul prejudiciului cauzat.

Legea va intra în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. 

Consultări publice despre modificarea Codul Civil pe partea ce ține de protecția know-how-ului și a secretului comercial

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală lansează consultările publice pe marginea  proiectului de lege pentru modificarea Codului Civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002.

Prezenta lege modifică Codul Civil al Republicii Moldova pentru a transpune articolele 9-11 și 15 din Directiva (UE) 2016/943 privind protecția know-how-ului și a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobândirii, utilizării și divulgării ilegale. Modificările aduse Codului Civil includ definirea noțiunii de secret comercial și stabilirea drepturilor și obligațiilor asociate cu protecția secretelor comerciale.

Conform noilor modificări, secretul comercial este definit ca informații care îndeplinesc anumite cerințe, cum ar fi caracterul lor secret, valoarea comercială și măsurile luate pentru a păstra confidențialitatea. Legea stabilește că făptuitorul este obligat să repare prejudiciul cauzat deținătorului secretului comercial.

Propunerile şi recomandările pot fi expediate până pe data de 16 iunie 2023.

Guvernul a aprobat Lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt

Proiectul de act normativ are ca scop armonizarea prevederilor Directivei 2019/633 privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

În urma demersurilor din partea mediului asociativ și a riscurilor la care sunt expuse întreprinderile agricole și cele mici și mijlocii din sectorul alimentar, au fost propuse modificări la Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. 

Aceste modificări includ prevederi clare ce trebuie luate în considerare la încheierea contractelor și sancțiuni pentru clauzele abuzive. Proiectul mai prevede aprobarea unei liste de produse agricole și alimentare, preluată din anexa I a Directivei.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Această activitate este realizată cu susținerea Center for International Private Enterprise