AIM în discuții cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan

Liliana News, Noutăți Leave a Comment

Pe 24 Iulie, reprezentanții AIM s-au întâlnit cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, pentru a discuta despre problemele, riscurile dar și soluțiile de susținere și dezvoltare a IMM-urilor.

Scopul întâlnirii a fost de a prezenta AIM și inițiativele sale de Advocacy: Declarația Drepturilor IMM-lor, crearea Oficiului Avocatului Businessului, Legea Debitorului și Creditorului ș.a.., dar și abordarea altor subiecte actuale, cum a fost declarația despre măsurile fiscale anunțate pe 23 iulie.

La întâlnire au fost prezenți membri și echipa executivă a AIM. Directorul Executiv a prezentat organizația și a enunțat mai multe dificultăți cu care se confruntă IMM-le, printre care: procedurile abuzive de autorizații și controale, accesul la finanțare, eliminarea facturilor de tranzit, nevoia de acceptare a bonului fiscal emis de către mașinile de casă și control în contabilitatea pentru achiziții cu plata în numerar.

David Smith, Președintele AIM, a prezentat inițiativele de advocacy: Declarația Drepturilor IMM-lor, crearea Oficiului Avocatului Businessului, Legea Debitorului și Creditorului ș.a. În acest context Președintele AIM a cerut Ministerului să aprobe public Declarația Drepturilor IMM-lor ca un model cum ar trebui lucrurile să funcționeze și ca un prim pas pentru a crea reforme care vor susține businessul mic. El a spus că aceasta este o practică de succes în SUA, în New York și a vorbit despre importanța creării Oficiului Avocatului Businessului, o structură care să protejeze businessul mic și să ofere suport. Practică care funcționează foarte bine în SUA, dar și în alte state europene.

Ministrul Vadim Brînzan a vorbit despre viziunea sa asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova și a menționat importanța susținerii activității și bunei funcționări a IMM-urilor, afirmând că dintotdeauna, business-ul mic și mijlociu a fost neglijat și au existat diferite scheme de monopol și controale care îl sugrumau. 

Întâlnirea a fost încheiată prin înțelegerea de a trimite în scris toate propunerile și colaborarea ulterioară la aceste propuneri cu Secția responsabilă de reglementarea mediului de afaceri și IMM.

Update 29 iulie

AIM a trimis în adresa Ministrului recomandările de reforme cu impact mare pentru IMM-ri.

Sursa foto: Ministerul Economiei și Infrastructurii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *