AIM și CPR Moldova în dialog cu antreprenorii de la Soroca | AIMM

AIM și CPR Moldova în dialog cu antreprenorii de la Soroca

Pe 25 octombrie, AIM și CPR Moldova au organizat un dialog cu reprezentanții mediului de afaceri din Soroca.

Scopul discuției a fost identificarea problemelor care ar împiedica o dezvoltare normală a mediului de afaceri. Așa dar, problemele menționate au fost cu privire la controale fiscale, amenzi abuzive care li se aplică precum și impedimentele create de către stat și instituțiile sale, care în loc să încurajeze mediul  de afaceri, de fapt crează niște impedimente artificiale.
Un lucru specific orașului a fost problema mediului și anume lipsa unei stații de epurare. 

Acestea sunt câteva din cele mai mari probleme enunțate de către antreprenori:

  1. Controalele abuzive din partea autorităților. 

  2. Lipsa resurselor umane calificate cauzată de emigrarea cetățenilor şi lipsa unor politici publice pentru reîntoarcerea acestora, pregătire necalitativă în școlile profesionale, existenţa indemnizației de şomaj, care încurajează pasivitatea cetăţenilor apţi de muncă.
    Aceasta a fost enunțată și în discuția cu antreprenorii de la Bălți.

  3. Impozitele mari, lipsa unor mecanisme de susținere a companiilor și necesitatea creării unor privilegii, inclusiv financiare (sau de scutire) pentru orice loc de muncă nou creat.

  4. Obligativitatea întoarcerii TVA-ul pentru toate bunurile achiziţionate în perioada în care erau plătitori de TVA, în eventualitatea schimbării statutului unui SRL de la plătitor de TVA la neplătitor de TVA.
    Acest fenomen poate ușor crea incapacitatea de plată a agentului economic fapt care s-a soldat cu un caz de faliment.

  5. Obligativitatea obţinerii unor certificate de competenţă profesională, certificate cu privire la protecţia muncii, etc. ce presupun costuri adiționale pentru antreprenori, dar sunt, deseori, nişte acte obţinute doar pentru bifă.

  6. Schimbarea frecventă a Legii Etichetării. Aceasta presupune costuri suplimentare neprogramate, iar la nivel de stat nu există nici un mecanism de compensare a acestor costuri.

  7. Lipsa unei staţii de epurare şi vărsarea tuturor deşeurilor în apele fluviale ale râului Nistru, care poate genera o catastrofă ecologică și să pună în pericol, inclusiv, mediul de afaceri.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au arătat preocupați de aceste probleme și discuția organizată a oferit oportunitatea agenților economici de a-și împărtăși experiențele și de a veni cu propuneri de schimbare a regulilor vechi și inutile pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării business-ului.

Disclaimer: Dezvoltarea Business-ului Mic și Mijlociu din Regiuni” este implementat de către CPR Moldova, în parteneriat cu Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Întâlnirile cu mediul de afaceri sunt organizate în cadrul proiectului „Instigare la ordine: comunitatea împotriva corupției”, implementat de CPR Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova și Open Society Foundations. Opiniile exprimate în cadrul acestui material nu reflectă neapărat poziția donatorului.