DAVID SMITH, PREȘEDINTE AIM: ˝ CODUL DE ETICĂ NE ANGAJEAZĂ SĂ NE VEDEM ÎN MOD CONȘTIENT ROLUL DE ÎNTREPRINZĂTORI ˝ | AIMM

DAVID SMITH, PREȘEDINTE AIM: ˝ CODUL DE ETICĂ NE ANGAJEAZĂ SĂ NE VEDEM ÎN MOD CONȘTIENT ROLUL DE ÎNTREPRINZĂTORI ˝

Începând cu înființarea Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ne-am concentrat toate eforturile de
comunitate, pentru a combate corupția din Republica Moldova. Corupția este o problemă care afectează toate IMM-urile din țară. Pentru unii, acest impact este direct și vine sub forma extorcării din partea oficialilor statului.

Însă, chiar și în sectoarele care sunt mai puțin expuse la amenințări directe de felul dat, companiile sunt afectate de o economie, care nu se dezvoltă atât de rapid sau echitabil cum ar fi posibil.

La orice nivel, corupția dăunează companiilor, determină oamenii să-și schimbe locul de muncă, afectează infrastructura critică prin deturnarea banilor din impozite în mită și împiedică noile afaceri să se lanseze sau să se extindă în Moldova, din cauza lipsei de încredere în statul de drept.

Ca și toate problemele majore, este ușor să percepem corupția ca fiind ceva prea copleșitor pentru a fi rezolvat de noi, ca indivizi. Întotdeauna sperăm că altcineva va găsi soluții – politicienii, procurorii sau alții.
Așadar, de ce noi, în calitate de întreprinzători mici și mijlocii, ar trebui să avem o responsabilitate deosebită
în combaterea corupției? Deoarece noi suntem cei mai afectați.

Întreprinderile mari, în special cele internaționale, au o mulțime de avocați în Moldova. Ele sunt favorizate în mod deosebit prin excepții la legislație și reglementări. Ele se protejează de impactul direct al corupției cu resurse la care IMM-urile nu au acces.

Uneori, companiile mari beneficiază de această protecție în așa fel încât să stopeze efectiv reformele, care au impact asupra economiei în ansamblu, doar pentru a-și proteja afacerile. IMM-urile nu au această posibilitate.

În cadrul comunității AIM, cunoaștem că, pentru ca vocile noastre să fie auzite, trebuie să ne unim și să transmitem un mesaj colectiv.

În timp ce anumite companii mari își pot permite să se izoleze de o economie neechitabilă, IMM-urile nu au acest privilegiu. O problemă economică afectează toate întreprinderile mici și mijlocii.

Ceea ce este optim pentru economie în ansamblu, este optim pentru fiecare dintre companiile noastre în parte, care nu pot beneficia de un tratament special din partea statului.

Astăzi, prezentăm Codul de etică pentru întreprinderile mici și mijlocii. Acest document evidențiază modalitățile prin care ne conducem în prezent afacerile și ne angajează să ne vedem în mod conștient rolul de întreprinzători, printr-o lentilă mai largă a comunității.

Prin semnarea Codului de etică pentru întreprinderile mici și mijlocii, nu afirmăm că „vom fi mai buni”, ci afirmăm că „deja ne descurcăm mai bine și ne așteptăm la acțiuni mai potrivite din partea statului”. Doar unindu-ne vocile și vorbind cu aspirație despre cum „ar trebui să fie” lucrurile, putem să inițiem o schimbare, care știm cu toții că trebuie să aibă loc.

Semnarea Codului de etică pentru întreprinderi mici și mijlocii de către compania dvs. este voluntară și
simbolică. Însă anume simbolurile și ideile sunt acele lucruri care produc schimbarea, poate nu imediat, ci pe
parcursul timpului.

Vă încurajez să aplicați semnătura și să ajutați comunitatea AIM să afirme cu voce tare că, în timp ce ne angajăm să conducem întreprinderi etice, ne așteptăm ca statul să combată în mod serios corupția și birocrația, care împiedică dezvoltarea afacerilor noastre și a economiei în ansamblu.

David Smith,
Președintele Alianței pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din Moldova

Acest articol a fost realizat cu suportul CIPE