AIM A EXPEDIAT PROPUNERI LA PROIECTUL PLANULUI DE ACȚIUNI AL GUVERNULUI PENTRU ANUL 2024 | AIMM

AIM A EXPEDIAT PROPUNERI LA PROIECTUL PLANULUI DE ACȚIUNI AL GUVERNULUI PENTRU ANUL 2024

În urma anunțării consultări publice, ”vizavi de elaborarea propunerilor la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2024”, pe data de 22 noiembrie echipa AIM a expediat propuneri către Dumitru ALAIBA, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

AIM a identificat 5 domenii prioritare pe care propune să se focuseze în scopul eliminării unor probleme fundamentale pentru sectorul de afaceri mici și mijlocii dar și în vederea creării premiselor necesare pentru sporirea indicatorilor economici.

  • Producătorii și Agricultorii locali. Revizuirea cadrului de reglementare existent al comerțului interior în sensul protejării intereselor producătorilor locali și facilitării accesului acestora la rafturile lanțurilor magazinelor.
  • Micii Producători. Ajustarea cadrului juridic secundar în scopul facilitării procesul de autorizare și funcționare a producătorilor mici de produse alimentare, artizanale sau tradiționale, pensiunile turistice, agroturistice și caselor rurale etc. (HG nr.1209/2007, HG nr.643/2003, HG nr.1211/2016 s.a.)
  • Lucrătorii independenți / Finanțele din zona Gri. Fortificarea și clarificarea statutul lucrătorilor agricoli și al lucrătorilor sezonieri. Crearea cadrului juridic de reglementare a activităților independente în scopul aducerii în sistemul financiar legal și transparent
  • Pregătirea resurselor umane pentru piața muncii. Revizuirea cadrului juridic in domeniul educațional in scopul alinierii acestuia necesitaților economiei reale si care va genera specialiști solicitați de către piața muncii

Prin aceste propuneri ambițioase și bine fundamentate, AIM urmărește să contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltării durabile a sectorului de afaceri mic și mijlociu din Moldova. Este un efort colectiv care demonstrează că, prin colaborare și viziune comună, putem construi un mediu economic corect și transparent.

O elaborare mai detaliată a inițiativelor AIM dar și a contextului care a generat formularea lor se regăsește în Planul de Participarea la Procesul de Luare a Deciziilor al AIM pentru Anul 2024: AICI

Această activitate este realizată cu susținerea financiară a partenerilor și donatorilor: Center for International Private Enterprise și Guvernului Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM Project – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.