Pe 14 Noiembrie, AIM- Alianța Întreprinderilor mici și Mijlocii, împreună cu CPR Moldova au organizat discuții cu reprezentanții mediului de afaceri din Ștefan Vodă.
Scopul discuțiilor a fost identificarea problemelor cu care se confruntă constant antreprenorii și influența acestora asupra desfășurării activității de antreprenoriat.
În timpul dialogului au fost identificate următarele probleme:
1. Abuzurile din partea organelor fiscale de control, menționând lipsa unei atitudini constructive și acțiuni represive din partea organelor de control prin aplicarea amenzii indiferent de situație. Instituția avertismentului continuă să fie neglijată în totalitate.
2. Problema taxelor locale foarte mari şi disproporţionate a fost menționată de câțiva antreprenori, mai ales, de cei care sunt în primii ani de activitate și au o cifră de afaceri este destul de mică.
3. Lipsa de eficienţă a serviciilor sociale şi de asigurări. Obligativitatea și costurile carnetelor medicale sanitare pentru domeniul HORECA sunt achitate separat de contribuţiile sociale şi impozitul pe venit care reprezintă aproximativ 45%. Astfel,angajatorii sunt nevoiţi să mai plătească anumite sume de bani pentru alte lucruri adiţionale. Angajaţii nu au încredere în serviciile sociale şi, nu există o argumentare pertinentă pentru obligativitatea plăţilor sociale – acest lucru contribuie, la diminuarea salariului net și încurajează munca fără plata contribuțiilor (la negru).
4. Supraevaluarea în vamă a mărfurilor. Aceasta stagnează importurile, dar şi creează premise pentru renunţarea la activitatea de antreprenor. Totodată, antreprenorii au menționat despre controalele abuzive din partea Inspectoratului Naţional de Patrulare, deşi nu este o instituţie specializată în controlul nemijlocit al activităţii antreprenorilor. Unii colaboratori verifică mijloacele de transport, cu scopul de obține beneficii materiale fie prin perceperea amenzilor, fie chiar a mitei.
5. Lipsa resurselor financiare pentru a contracta avocaţi/jurişti conduce la: aplicarea eronată a unor prevederi legale, lipsa instrumentelor şi procedurilor efective de contestare a anumitor decizii, procese contravenţionale, dar şi necunoaşterea modificărilor legislative care ar preveni anumite eventuale sancţiuni.
6. Lipsa asociaţiilor de business în regiuni care ar permite promovarea intereselor companiilor.
AIM- Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii este partener CPR Moldova în cadrul proiectului „Dezvoltarea Business-ului Mic și Mijlociu din Regiuni”