APRILIE 2023: lansarea Juristului de Gardă, Workshop practic pentru aplicarea la programele ODA și participarea la ședința plenară a Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova | AIMM

APRILIE 2023: lansarea Juristului de Gardă, Workshop practic pentru aplicarea la programele ODA și participarea la ședința plenară a Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova

Aprilie a fost o lună productivă pentru echipa noastră care muncește în continuu pentru a sprijini și promova dezvoltarea economică a IMM-urilor.

Pe parcursul lunii am implementat o serie de inițiative și evenimente menite să răspundă nevoilor și provocărilor actuale ale antreprenorilor. Am organizat 3 evenimente unde au participat peste 80 de antreprenori

Am lansat rubrica săptămânală Juristul de Gardă- este un produs marca AIM, care săptămânal prezintă actualizările legislative relevante pentru IMM-uri. Aici veți găsi: consultări publice, legi în curs de adoptare, legi adoptate și alte informații importante pentru mediul de afaceri.

/

Am participat la 11 ședințe advocacy: am discutat cu Veronica Sirețeanu agenda legislativă AIM și prioritățile Ministerului Finanțelor în ceea ce privește politicile de reglementare pentru IMM-uri. De asemenea, am participat la ședința plenară a Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, prezidată de Premierul Dorin Recean, unde s-a cerut accelerarea reformei inspecțiilor și controalelor de stat, care creează o povară administrativă pentru IMM-uri, reglementarea activității independente și revizuirea cadrului de reglementare pentru micii producători din industria alimentară.

Un alt punct important a fost identificarea problemelor producătorilor de bere, cidru și a vinului din fructe din comunitatea noastră.  Împreună am elaborat o poziție comună privind modificările legislative necesare pentru acest sector, cu  accent pe importanța încurajării inovației și a respectării principiului de neconcurență.


De asemenea, AIM a organizat evenimentele „Ask Me Anything, alături de 3 speakeri: Nata Albot a povestit despre sezonul evenimentelor, dar mai ales ce oportunități aduc acestea și cum de scos cât mai multe foloase, cu cât mai puține cheltuieli; Oleg Efrim a accentuat cele mai importante subiecte despre reforma justiției și cum influențează aceasta activitatea micilor antreprenori; Ana Sîtnic, proprietară Rozmarin Cafe, care recent și-a renovat restaurantul , ne-a povesti de ce a hotărât să facă această schimbare, dar mai ales – ce trebuie să cunoască antreprenorii din HORECA, care vor să-și modernizeze localurile.La evenimentul „Ask an Expert”, antreprenorii au avut ocazia să participe la un workshop practic în care, Isae Spînu , șeful Departamentului Operațional ODA, i-a învățat cum să aplice corect la grantul programului de transformare digitală.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările remarcabile ale AIM în luna aprilie, iar comunitatea antreprenorilor optimiști din Republica Moldova a demonstrat încă o dată puterea și solidaritatea sa în fața provocărilor actuale.

Aceste activități sunt realizate cu suportul  Center for International Private Enterprise și de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „ Optim Project – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova ‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation,  Innovate Moldova ,  USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau