DEZBATERI PUBLICE: PLAFONAREA COMISIONELOR PENTRU PLATA CU CARDUL BANCAR - AIMM

DEZBATERI PUBLICE: PLAFONAREA COMISIONELOR PENTRU PLATA CU CARDUL BANCAR

AIM a participat la consultările publice cu Parlamentul Republicii Moldova, privind plafonarea comisioanelor cu cardul bancar.

În Moldova, comisioanele aplicate la plata cu cardul sunt pe de-a dreptul descurajante și reprezintă un cost suplimentar pentru antreprenori. Deși cumpărătorii, consumatorii, nu simt acest cost, pentru că plătesc aceeași sumă fie în numerar, fie cu cardul, antreprenorii sunt nevoiți să plătească comisioane de 2-3% per fiecare tranzacție. În asemenea condiții este și normal că ei vor prefera cash, chiar dacă nu fac nici o evaziune.

Pentru că aceste costuri sunt în special resimțite de micii antreprenori, a fost propusă o inițiativă legislativă care să plafoneze, pentru IMMuri, comisioanele la plățile cu cardul la 0,5% total, sau 5 lei (oricare valoare este mai mică).

Această măsură va ajuta IMMurile să economisească sume considerabile de bani pe care să îi utilizeze în dezvoltarea afacerilor lor. 

La dezbaterile de ieri, lansate de Dumitru Alaiba, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. AIM a făcut apel și a invitat toți antreprenorii să se alăture la această dezbatere. David Smith, președintele AIM, a susținut această inițiativă explicând tuturor cât de importantă este ea pentru Interprinderile Mici și mijlocii. Totodată, Sergiu Rumleanschi și Nicolai Mihaliuc au susținut și ei această propunere

Reprezentanții sistemului bancar s-au opus versiunii curente a proiectului de lege, invocând mai multe Obiecții, cu toate acestea deputatul Dumitru Alaiba și Dan Perciun, au susținut ca proiectul sa fie votat în parlament.

Această activitate este realizată cu suportul Fundația Soros Moldova și Center for International Private Enterprise