Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova disponibil acum pentru orice antreprenor | AIMM

Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova disponibil acum pentru orice antreprenor

Astăzi, 21 iulie, a avut loc lansarea publică a Ghidului Întreprinderilor Mici din Moldova, o publicație practică, elaborată cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene în Republica Moldova.

Evenimentul a fost moderat de către Liliana Busuioc, director executiv în cadrul Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM), care a subliniat importanța creării acestui ghid pentru dezvoltarea ecosistemului de afaceri din țară, îndeosebi pentru antreprenorii care au lansat afacerea sau pentru cei are intenționează să o facă: „Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova este scris de către antreprenori pentru antreprenori, fiind destinat și organizațiilor de suport sau organizațiilor care se ocupă de educația acestora. Publicația servește o foaie de parcurs pentru toți cei care intenționează să lanseze o afacere sau se află în primii trei ani de activitate”.

Procesul de elaborare a ghidului a fost unul participativ. Au fost consultate peste 100 de persoane, astfel încât ghidul să conțină informații actualizate și ajustate nevoilor reale ale potențialilor beneficiari. Apariția lui a fost posibilă datorită implicării antreprenorilor din toată țara, instituțiilor de învățământ sau a partenerilor de dezvoltare.

Cristina Cojocaru, coordonatoarea direcției Dezvoltare economică și ocuparea forței de muncă în cadrul Biroului de Cooperare a Elveției, a vorbit despre motivația colaborării dintre Elveția și Moldova și efectele acesteia pentru dezvoltarea țării: „Prin intermediul direcției de dezvoltare economică, Biroul de Cooperare a Elveției urmărește să susțină dezvoltarea unui climat de afaceri favorabil, accesul sporit la personal calificat, finanțare accesibilă și la acces la cunoștințe și servicii îmbunătățite pentru dezvoltarea afacerii. Ne dorim ca toate companiile să-și crească performanța afacerilor și să devină mai competitive, astfel încât să crească și să contribuie la oportunități îmbunătățite pentru populație: oferte de muncă și venit mai mare. Salutăm crearea Ghidului Întreprinderilor Mici din Moldova, care este un produs holistic. Acesta va fi util atât pentru cei care vor să-și deschidă o afacere nouă, cât și pentru cei care vor să-și lărgească cunoștințele pentru o mai bună performanță a companiei pe care o dețin”.

Ghidul poate fi găsit și descărcat pe siteul AIM, sme.md, în trei limbi. Acesta conține linkuri active care te vor direcționa către paginile dorite, iar datorită formatului „user friendly”, poate fi accesat și citit în versiune mobilă. Totodată, conținutul acestuia va fi actualizat continuu în baza studiilor de caz specifice și evoluția cadrului juridic din țară.

David Smith, președintele Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii și unul dintre autorii acestui ghid, este de părere că fiecare afacere și antreprenor este unic și nu există o soluție unică pentru fiecare companie în parte. Anume această premisă a stat la baza creării acestei publicații: „Scopul nostru este de a prezenta cele mai bune soluții și tehnici pentru problemele care pot apărea. Ghidul este structurat în două părți principale. Prima prezintă informații-cheie despre cum să faci afaceri în Moldova: taxele pe care trebuie să le achiți, cum înregistrezi afacerea, cadrul de reglementare, etc. În cea de a doua parte am prezentat instrumente pentru business și anume instrumente de planificare și gestionare a afacerii, cele mai noi în lume și aplicabile și pentru Moldova.

În continuare, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii va comunica și distribui continuu acest ghid, astfel încât să poată beneficia de ghid un număr cât mai mare de antreprenori sau viitori antreprenori. Toate actualizările și alte activități poți urmări pe paginile noastre.

Ghidul Micului Business este elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea ecosistemului ÎMM-urilor din Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia donatorului.