OUT OF OFFICE: PETRECEREA ANTREPRENORILOR, LA CARE ȚI-AR FI PLĂCUT SĂ VII | AIMM

OUT OF OFFICE: PETRECEREA ANTREPRENORILOR, LA CARE ȚI-AR FI PLĂCUT SĂ VII

Comunitatea antreprenorilor AIM a avut parte de o după amiază la care orice antreprenor visează. Am adunat membrii noștri și am evadat pe jumătate de joi din oraș. Destinația noastră a fost satul Pohrebea, care în ultimii câțiva ani, la inițiativa câtorva entuziaști, trece prin schimbări frumoase.

Știind că urmează să ne răcorim cu o bere de la Litra sau cu un spumant de la vinăria Divus, am luat autocarul în direcția Pohrebea, o localitate cu 700 locuitori din raionul Dubăsari, amplasată în Zona de securitate, pe malul stâng al Nistrului.

La venire am fost întâmpinați de avocatul și omul de afaceri Ruslan Uscov, care ne-a făcut o incursiune în istoria restaurantului Gastro Ferma – o nouă destinație foarte populară pentru cei care vor să evadeze din Chișinău. Proiectul a fost lansat în timpul pandemiei, iar războiul din Ucraina a perturbat puternic planurile antreprenorului, dar cu toate acestea, rămâne optimis și sigur că malul stând la Nistrului merită să fie descoperit și dezvoltat ca destinației turistică.

După vizita la Gastro Ferma antreprenorii noștri au fost întâmpinați de Petru Bondari la pensiunea „Activis”. Având o companie în domeniul organizării de teambuildinguri, Petru a decis că cel mai bun loc de întâmpinat clienții ar fi curtea buneilor săi din satul Pohrebea.

Gospodăria a fost vândută cu mulți ani și a ajuns în paragină din cauză că stăpânii au plecat peste hotare. Cu mult efort, Petru a reușit să răscumpere casele buneilor, a investit în reparație și a transformat curtea într-o oază de ospitalitate cu aromă de piersici și asta pentru că părinții lui Petru Bondari au livadă de piersici chiar în Pohrebea.

După pensiunea Activis, antreprenorii noștri au trecut pe lângă legendara biserică Sf Alexei din Pohrebea și au venit în vizită pe șantierul jurnalistei și antreprenoarei Natei Albot, care acum 2 ani a achiziționat o gospodărie în satul Pohrebea, după ce la invitația lui Ruslan Uscov a organizat aici festivalul Hodina.

Nata a povestit musafirilor despre greutăile cu care s-a confruntat în construcția pensiunii, a divulgat invitaților povestea celor 2 Porumbei de pe str. Păcii și a descris în detalii planul de a înălța în Pohrebea o școală de ospitalitate. Considerând că Moldova are un potențial turistic foarte mare, Nata consideră că industria HORECA are nevoie de brațe de muncă bine instruite și adaptate la așteptările clientului nodern, iar pentru aceasta Școala de Ospitalitate și Antreprenoriat Rural de la Pohrebea ar putea educa brațe noi de muncă pentru vinării, pensiuni și hoteluri.

Ultima destinație a vizitei membrilor AIM de la Pohrebea a fost Vila Alexandra, care reprezintă o curte cu o casă renovată și un spațiu modern din sticlă pentru evenimente. Aici, gazda locului, Ruslan Uscov a povestit ce l-a adus la Pohrebea și l-a convins să investească în acest sat.

Membrii comunității noastre au fost întâmpinați cu un pahar rece de cidru de mere, făcut în Moldova de către David Smith, co-fondatorul AIM și el un rezident al satului Pohrebea, ajuns să cumpere aici o gospodărie la sugestia Natei Albot.

Vinăria Divus din Vorniceni a bucurat antreprenorii noștri cu un spuman brut de excepție, precum și cu vinul său alb, creat dintr-un coupage unic de soiuri.

Ana Sîtnic, membra AIM și proprietara restaurantului Rozmarin, a servit invitații cu gustări savuroase, iar cei de la Gastro Ferma au asigurat gustările proaspete și delicioase.

Pentru antreprenorii AIM evenimentul Out of Office a fost o bună ocazie de a se conecta, a face schimb de contacte și a se inspira din exemplul câtorva antreprenori, care au crezut în puterea de atracție a unui sat și au început să investească în dezvoltarea lui.

Mesajul Lilianei Busuioc, directoarea executivă AIM a fost către antreprenori să fie uniți și solidari, să fie receptivi la nevoile altora și să aibă încrederea că pot miza pe comunitatea AIM la nevoie.

Dacă doriți să intrați în comunitatea antreprenorilor mici și mijlocii, veți beneficia de consultață gratuite pe diverse probleme, veți fi sprijiniți în diverse inițiative și veți beneficia de acces gratuit la toate evenimentele.

Pentru a deveni membru, accesați toate detaliile aici.

Această activitate a fost realizată cu suportul Center for International Private Enterprise

Fotograf: Ion Buga