Studiu AmCham: Impactul Pandemiei Covid-19 asupra business-ului moldovenesc: realități, așteptări și acțiuni | AIMM

Studiu AmCham: Impactul Pandemiei Covid-19 asupra business-ului moldovenesc: realități, așteptări și acțiuni

Astăzi, 16 aprilie, Camera de Comerț Americană în Moldova (AmCham) a prezentat rezultatele unui studiu despre impactul pandemiei COVID-19 asupra afacerilor din Republica Moldova. Studiul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri găzduite de Consiliul Economic Primului Ministru, la care a participat și Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova. Scopul studiului a fost identificarea principalilor factori generați de pandemia COVID-19 care afectează negativ activitatea antreprenorială.

În cadrul întâlnirii au participat ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Dorel Noroc, reprezentanți ai altor autorități publice și mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, printre care și AIM.

Studiul s-a bazat pe chestionarul sondajului, la care au răspuns 315 companii din peste 20 de industrii, fiind realizat în perioada 30 martie – 6 aprilie în rândul întreprinderilor din Republica Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită unui parteneriat cu Consiliul Economic al Prim-ministrul, Agenția de Investiții din Moldova și cu mai multe asociații de business.

Mai bine de 70% dintre afacerile chestionate s-au declarat afectate deja de urmările pandemiei COVID-19, iar circa 64% dintre respondenți estimează o criză de materii prime în viitoarele 2-5 luni ale anului 2020. Deficitul de capital circulant a fost principala urmare a acestei pandemii, notificată în proporție de peste 87 la sută de respondenții sondajului. Astfel, mai mult de 40% dintre companii estimează că vor înregistra încasări mai mici cu până la 50%. Cele mai mari reduceri de costuri vor fi făcute din dezvoltarea personalului companiilor, dar și din dezvoltarea altor linii de afacere.

Despre rezultatele studiului s-a discutat în cadrul unei întruniri ulterioare, la care a participat și AIM. Asociația a adus în discuție principalele probleme pe sectoare, ale companiilor mici și mijlocii, membre AIM. Asociațiile prezente la discuție au confirmat rezultatele studiului și măsurile propuse pentru diminuarea impactului economic negativ al COVID-19 pentru fiecare industrie în parte și sunt în așteptarea deciziilor guvernamentale la acest subiect.

Studiul complet poate fi văzut aici – http://www.amcham.md/st_files/2020/04/16/6AmCham%20COVID%20Business%20Impact.pdf

X
X
X