ASK AN EXPERT: E-COMMERCE TALKS | AIMM

ASK AN EXPERT: E-COMMERCE TALKS

Pe 30 ianuarie 2024, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii a găzduit un eveniment de referință pentru antreprenori și profesioniști din domeniul e-commerce-ului – „E-commerce Talks”, având în prim-plan „Programul Innovate Moldova E●comerț„.

Această întâlnire a adus împreună mentori și beneficiari într-un cadru inspirațional, oferindu-le ocazia de a dezbate subiecte de actualitate și de a-și împărtăși experiențele într-un mediu prietenos. Printre aceste discuții captivante s-au numărat subiecte esențiale pentru dezvoltarea afacerilor în peisajul e-commerce-ului moldovenesc.

 • Mentorat și Crearea Metodologiei:
  Participanții au explorat în profunzime semnificația mentoratului și au discutat despre implementarea unei metodologii eficiente pentru sprijinirea antreprenorilor în parcursul lor.
 • Probleme în Dezvoltarea Afacerii:
  Dezbaterile au traversat sfera e-commerce-ului, abordând provocările generale în dezvoltarea afacerilor și oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui domeniu în continuă evoluție.
 • Excesul de Informații în Digitalizare:
  Subiectul a pus accentul pe strategii eficiente de gestionare a volumului mare de informații disponibile în era digitalizării, evidențiind importanța filtrării și utilizării inteligente a acestora.
 • Educație în Afaceri:
  Participanții au evidențiat importanța educației continue pentru antreprenori, subliniind nevoia de adaptare la schimbările rapide din mediul de afaceri.
 • Lipsa de Infrastructură și Automatizarea:
  De la logistică la infrastructură automatizată, au fost abordate probleme esențiale legate de nevoia unui centru de fulfilment și automatizarea proceselor în dezvoltarea afacerilor.
 • Comisioane Bancare și Plăți Online:
  Subiectul a vizat reducerea costurilor asociate cu plățile online, cu accent pe strategii de negociere avantajoase cu băncile, pentru a sprijini antreprenorii mici și mijlocii.
 • Alegerea Furnizorilor și Întrebările Cheie:
  Se subliniază importanța înțelegerii profunde a procesului de alegere a furnizorilor și identificarea întrebărilor esențiale de pus pentru asigurarea parteneriatelor de succes.
 • Export și Vama:
  Au fost evidențiate problemele legate de costurile asociate cu exportul, logistică și serviciile vamale, subliniind importanța cunoștințelor despre serviciul vamal pentru o dezvoltare sustenabilă.
 • Roadmap pe E-commerce și Afacere:
  Participanții au menționat despre importanța unui ghid asupra gestionării afacerilor, inclusiv a e-commerce-ului, de la început până la final.

Ca urmare a discuțiilor, s-au conturat următoarele aspecte ce pot fi abordate în viitor, cum ar fi: consolidarea colaborării cu serviciul vamal și operatorii logistici pentru a eficientiza procesele de export și import, înțelegerea psihologiei consumatorului, îmbunătățirea experienței utilizatorului pe website și fiscalizarea plăților online.

În final, „E-commerce Talks” nu doar a fost un eveniment, ci o punte care a conectat inovația, experiența și aspirațiile în cadrul comunității antreprenoriale din Moldova. Prin această inițiativă, s-a deschis o fereastră de oportunități pentru dezvoltarea viitoare a afacerilor în peisajul e-commerce-ului.

Această activitate este realizată în cadrul proiectului ”Digitalization resource hub for SMEs” implementat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii în perioada 2022-2024, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.