Conferința Empower Locals 2024: Peste 100 de antreprenori, 14 speakeri locali și internaționali, aniversarea de 8 ani AIM | AIMM

 Conferința Empower Locals 2024: Peste 100 de antreprenori, 14 speakeri locali și internaționali, aniversarea de 8 ani AIM

Pe 18 aprilie, la Chișinău a avut loc cea de a 3-a ediție a conferinței Empower Locals, care a marcat și 8 ani de activitate a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii – perioadă în care organizația a susținut, a promovat și a protejat drepturile IMM-urilor din Republica Moldova. 

La conferință  au participat peste 100 de antreprenori locali din toate colțurile țării.

Evenimentul a fost deschis de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a declarat că aderarea la UE e cel mai bun viitor pe care îl putem oferi generației noastre și celor următoare.

În mesajul său către antreprenori, șefa statului și-a exprimat aprecierea pentru proiectele și ideile în care ei cred, pentru riscurile pe care și le asumă și pentru curajul de a dezvolta afaceri și crea valoare adăugată aici, acasă. „Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei noastre, voi sunteți catalizatorii inovației și motorul creșterii bunăstării în Moldova”, a afirmat Președinta. 

La eveniment a fost prezent și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a menționat că statul este de partea fiecărui antreprenor care vrea să creeze ceva acasă.

˝ Antreprenorii care reușesc pe piața UE, reușesc oriunde în lume, iar noi, ca stat, suntem aici pentru ei. Construim relații de încredere cu antreprenorii noștri, acei oameni dedicați care respectă regulile și care vor să își extindă afacerile în piețe noi, pentru a le ajuta să prospere.˝

Liliana Busuioc, directoarea executivă AIM a declarat că Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii este un aliat de încredere pentru autorități! 

˝ 2% din actele legislative votate în parlament , sunt inițiative venite de la alianța noastră! Aceasta este o demonstrație a efortului nostru colectiv! Fiecare cetățean, fiecare antreprenor poate face diferența!”

La Empower Locals au fost invitați 14 experți din România, Ucraina și Republica Moldova, care i-au învățat pe antreprenorii din sală cum să-și pregătească afacerile pentru piața Europeană.

Răzvan Orășanu, președintele Asociația ”Ține de Noi”, România a vorbit la Empower Locals Conference  despre cum să ne pregătim pentru accesarea programelor și proiectelor Europene. Expertul a menționat că integrarea Europeană înseamnă pentru Republica Moldova nu doar un motor de dezvoltare, este și o ancoră puternică împotriva corupției ˝

Tetiana Abramova, fondatoarea companiei de tricotaj ”RITO”, a vorbit despre cum afacerea ei s-a adaptat la criza din Ucraina.

˝ Războiul ne-a transformat din oameni ordinari în cetățeni conștienți. Fiecare ucrainean a înțeles importanța activismului civic în antreprenoriat. Totodată, după ce ne-am învins frica, am recunoscut valoarea și calitatea înaltă a produselor locale ucrainene. ˝

Iar Diana Boico, fondatoare Indigo Group, a menționat că majoritatea consumatorilor sunt dispuși să cheltuie cu până la 50% mai mult pentru un brand pe care îl iubesc. De aceea, în 2024, podcast-urile, conținutul video și modestia ingenioasă – sunt cele mai potrivite pentru a promova produse și servicii. 

Pe lângă sesiunile informative, la Empower Locals au fost organizate 4 ateliere interactive despre comunicarea produselor pe piața internațională și strategii de creștere a afacerii.

Natalia Efros, fondatoarea PAROLE și Eliza Frunză , directoare Resurse Umane, Galactic International Moldova au susținut un workshop despre comunicarea organizațională și managementul. 

˝ Companiile nu mai sunt locuri  ˝ de mers la lucru ˝  –  ele se transformă în comunități! Iar dacă vrei să ai angajați loiali, atunci trebuie să-ți dezvolți brandul de angajator.˝

Știați că lipsa volumelor este cea mai mare provocare a antreprenorilor care încep să-și internaționalizeze afacerea? Iar deschiderea unei piețe noi poate dura de la 3 la 10 ani?

La atelierul cu Nata Albot  și Vlad Vedrasco , antreprenorii au aflat cum să-și adapteze afacerile pentru piața UE – de la logistică, la branding și comunicare!

Sabina Crigan, parteneră la Gateway & Partners și Victor Nistorică, co-fondator Brutăria Bardar, au creat la atelierul lor un ghid teoretic și practic pentru toți antreprenorii care doresc să-și exporte produsele pe piața europeană!

Dan Dima, co-fondator DAD Accountant le-a explicat antreprenorilor ce înseamnă Unit Economy și cum cu ajutorul ei să-ți faci profitul pe care-l dorești.

Iar Alina Andriuță, consultantă în afaceri,  a oferit 3 tehnici de maximizare a profitului.

Conferința Empower Locals s-a încheiat cu o petrecere în cinstea celor 8 ani de activitate AIM 

Dacă ai o afacere în Republica Moldova, atunci alătură-te comunității de antreprenori optimiști! Click aici pentru detalii: https://sme.md/membership/