3 recomandări de reforme cu impact mare pentru IMM-ri înaintate de AIM Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru | AIMM

3 recomandări de reforme cu impact mare pentru IMM-ri înaintate de AIM Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru


Ca urmare a participării la ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru AIM a înaintat 3 recomandări de reforme cu impact mare pentru IMM-ri.

În numele membrilor săi AIM pledează pentru reforme cu impact ridicat și pe scară largă pe 3 dimensiuni:

1.Aprobarea Declarației Drepturilor IMM-lor

La momentul actual încrederea IMM-lor în instituțiile statului este mai mică decât oricând. Schimbările politice duc la incertitudine. Pe lângă această incertitudine, proprietarii de întreprinderi mici se confruntă și cu: 

  • proceduri abuzive de autorizări și controale
  • informații cheie de reglementare neclare sau intenționat ascunse
  • lipsa recursului prin intermediul instanțelor sau autorităților
  • presiuni din partea agențiilor de stat atunci când companiile se plâng sau vorbesc despre corupție.

Astfel, am solicitat ca Guvernul să propună în mod public Declarația Drepturilor IMM-lor, ca un acord cu întreprinderile mici. Credem că acesta este un prim pas spre utilizarea acestor drepturi pentru un program de reforme și schimbări. 

2. Reformă de transparență a băncilor și a organizațiilor de creditare nebancară (OCN), intitulată Legea Drepturilor Debitorilor și Creditorilor

După birocrație și corupție , cea de-a treia plângere cea mai comună a întreprinderilor mici este accesul la finanțare. Din discuțiile noastre cu Banca Națională a Moldovei, precum și cu partenerii internaționali, am descoperit că imaginea accesului la finanțare la nivel macroeconomic este văzut de obicei foarte bine. Băncile au lichidități, ba chiar se plâng că nu acordă suficiente credite. La nivel microeconomic totul este mult diferit. Politicile abuzive, normele și standardele confuze fac procesul de creditare foarte descurajator:

  • negocierea unei rate de dobândă și aflarea ulterioară că aceasta a crescut sub formă de penalitate exprimată în contract fără nici o notificare
  • tactici agresive de a impune proprietarii de afaceri să ia împrumuturi în calitate de persoane fizice, riscându-și astfel proprietatea lor și făcându-i direct responsabili de credit
  • cerințe excesive de garanție, termeni și condiții neclare – cu taxe ascunse adesea printr-un text neclar care pot crește rata dobânzii declarată mai mult de 15%
  • băncile ascund informații despre programele guvernamentale de garantare a împrumuturilor pentru IMM-uri.

Propunem o reformă de transparență a băncilor și a organizațiilor de creditare nebancară (OCN), intitulată Legea Drepturilor Debitorilor și Creditorilor care ar include următoarele prevederi: extinderea cerinței de a enumera rata efectivă a dobânzii și la OCN, solicitarea prezentării standard a informațiilor (rata efectivă a dobânzii, comisioanele, termenii etc.) tuturor creditorilor potențiali, o enumerare a drepturilor debitorilor postate  în locuri vizibile în bănci cu o linie fierbinte pentru reclamații, cerințe pentru creditori de a informa debitorii cu privire la programele de fonduri de garanție guvernamentale în care participă banca, precum și la modalitățile de aplicare

3. Reforma Facturilor Fiscale

Fiecare proprietar de afacere mică dorește să dedice mai multe resurse pentru afacere, ceea despre ce nu se vorbește suficient este timpul.  Dacă aplicăm formula Timpul = Bani pentru Moldova, atunci îngrijorarea reală a IMM-lor este că Guvernul le ia prea mult timp pentru raportare și procese birocratice nesfârșite. Astfel, o idee cheie de stimulare economică este de a da o parte din acest timp înapoi.

Facturarea fiscală în Moldova consumă mai  mult timp decât în ​​țările învecinate sau în cele dezvoltate. Această situație împovărează foarte tare întreprinderilor mici. Astfel am propus:

  1. Acceptarea Bonului Fiscal emis de către mașinilor de casă și control (MCC) în contabilitatea pentru achiziții cu plata în numerar.
  2. Simplificarea Facturilor pentru bunurile plătite prin virament
  3. Eliminarea facturilor de tranzit
  4. Eliminarea cerinței pentru ștampile și semnături 

Pentru mai multe informații citiți textul integral al documentului.

Acest document a fost expediat Consiliului economic pe lângă Prim-ministru ca recomandări de reforme cu impact mare pentru IMM-ri, care pot fi realizate/inițiate în următoarele 3-6 luni.


Disclaimer: Acest material face parte din proiectul finanțat printr-un grant de la Departamentul de Stat al Statelor Unite – “O voce mai puternică pentru întreprinderile mici”. Opiniile, concluziile și concluziile prezentate aici sunt cele ale autorului și nu reflectă neapărat cele ale Departamentului de Stat al Statelor Unite.