AIM A PARTICIPAT LA SME WEEK ÎN BILBAO | AIMM

AIM A PARTICIPAT LA SME WEEK ÎN BILBAO

Directoarea Executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM), Liliana Busuioc, a avut onoarea de a reprezenta Republica Moldova la prestigiosul eveniment SME Week desfășurat în Bilbao, Spania. SME Week reprezintă cel mai important forum dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din Europa, organizat anual de către Comisia Europeană în timpul Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Scopul acestui eveniment este promovarea antreprenoriatului în Europa, oferind organizațiilor de sprijin pentru afaceri o platformă pentru prezentarea, conectarea și învățarea despre ultimele tendințe din lumea afacerilor.

Pe parcursul a trei zile, Liliana Busuioc a participat la numeroase paneluri de discuții, interviuri, mese rotunde și ateliere interactive alături de diverși experți în domeniu. Subiectele abordate au vizat dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, evoluția politicilor pentru IMM-uri la nivel european, în contextul pieței unice europene.

Experiența a început cu o vizită de studiu la centrul tehnologic și de cercetare AZTI, specializat în domeniul mediului marin și alimentar. Un moment deosebit a fost Lecția Schumpeter  „Inovația în întreprinderi” cu Prof. Saras Sarasvathy de la Universitatea din Virginia, care a oferit o incursiune profundă în mentalitatea antreprenorilor experți și în abordarea lor unică în navigarea unui viitor incert.

Pe lângă aceasta, directoarea executivă AIM a avut ocazia de a stabili noi conexiuni cu reprezentanți din organizații europene prestigioase, inclusiv asociații de afaceri, clustere, incubatoare, dar și reprezentanți ai Direcției Generale pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și Întreprinderi Mici și Mijlocii de la Comisia Europeană, precum și membri ai Parlamentului European.

Un aspect remarcabil al participării AIM la acest eveniment a fost faptul că organizația a fost singura reprezentantă din Republica Moldova. Cu această ocazie, Liliana Busuioc a avut o intervenție în încheierea evenimentului, abordând rolul  organizațiilor de suport și impactul lor asupra întreprinderilor mici și mijlocii în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

În concluzie, se subliniază importanța adaptării rapide la standardele europene, iar Republica Moldova trebuie să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru a face față regulilor și standardelor europene. Aderarea la piața unică a Uniunii Europene reprezintă un proces complex, dar esențial pentru evoluția și integrarea durabilă a țării noastre în comunitatea europeană.