AIM în dialog cu antreprenorii din Sângerei - AIMM

AIM în dialog cu antreprenorii din Sângerei

AIM a organizat o întâlnire cu antreprenori din Sângerei pe 10 iunie 2021. Evenimentul face parte din seria de vizite lansate de AIM în regiuni și are scopul de a identifica constrângerile și oportunitățile de dezvoltare pentru IMM-uri și prezentarea Zonei Zero – comunitatea business-ului onest.

La eveniment au participat mai mult de 20 de antreprenori din producere, industria ușoară, servicii auto, agricultură, comerț, și Horeca.

Orașul Sângerei este al patrulea oraș vizitat de AIM în ultimele două luni. Antreprenorii au împărtășit provocările și resursele de care au nevoie antreprenorii pentru a se dezvolta. Problemele invocate de antreprenori în Călărași, Cahul și Bălți se regăsesc pe lista celor mai invocate probleme și de antreprenorii din Sângerei:

Nivelul de pregătire scăzut al antreprenorilor pentru gestionarea afacerii și nevoia de instruiri calitative. Ei au menționat că fiecare antreprenor trebuie să aibă cunoștințe legale, fiscale, manageriale. Pe lângă aceasta ei trebuie să înțeleagă foarte bine cadrul legal care reglementează afacerea și să respecte toate condițiile impuse de autorități. Multe afaceri se inițiază fără ca antreprenorii să aibă cunoștințe de bază pentru gestionarea acestora.

Problema inspecțiilor și controalelor de stat ca un factor abuziv, care deseori creează pierderi de timp și resurse. Majoritatea celor prezenți au insistat pe faptul că controalele de stat trebuie să fie consultative, iar antreprenorii trebuie informați de către autorități cu privire la drepturile lor în timpul acestor controale. 

Directorului executiv a prezentat activitatea AIM și dl Vlad Șuleanschi, co-fondatorul Smokehouse a vorbit despre Zona Zero – comunitatea business-ului onest și a cetățenilor responsabili. El a vorbit despre experiența personală a restaurantului Smokehouse și cum a luat naștere comunitatea Zero, bazată pe principiul transparenței și a participări la bunăstarea țării.

Antreprenorii au fost invitați să adere la Comunitatea Antreprenorilor din Moldova – comunitate online lansată de AIM. Urmare acestei vizite echipa AIM  va sistematiza aceste provocări și va pregăti o serie de soluții pentru dezvoltarea mediului de afaceri din regiuni.

Disclamer: Această activitate este realizată cu suportul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation și a proiectului „Transparency and Compliance for SMEs” cu suportul Center for International Private Enterprise.